KÜLFÖLD

Nem­zet­biz­ton­sági koc­ká­za­tot je­lent már a rend­őr­ség is!

Meg­vá­la­szo­lat­lan vész­hí­vá­sok, sza­ba­don jár­káló bű­nö­zők, fruszt­rált rend­őrök - na­gyon nagy a baj!
  • Szerző: KF

Borzalmas állapotok uralkodnak a brit rendőrség berkein belül. Olyan alacsony az állomány és olyan kevés támogatást kapnak, hogy már maga a hatóság jelent kockázatot a lakosokra. A rendőrök ugyanis nem tudják kivizsgálni az ügyek több, mint felét, a vészhívásokra sem feltétlenül tudnak reagálni. Veszélyes bűnözők ezrei járkálnak szabadon, mert a rendőrök azt sem tudják, kik azok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Niklas Hallen - AFP
Fotó: Europress / Niklas Hallen - AFP

A rendőrök sok esetben elengedik inkább a kisebb szabálysértőket, hogy a nagyobb horderejű ügyekkel tudjanak foglalkozni. Ennek ellenére a brit jelentés szerint terrorgyanús személyek, gyilkosok és erőszaktevők tucatjai kerülték el a felelősségre vonást. Ennek az az egyik oka, hogy alig van tapasztalt detektív az országban, így az összetettebb ügyekkel is kezdő rendőrök foglalkoznak.

A rendőrséghez érkező hívásokat is új módon kategorizálják: a családon belüli erőszak például már nem számít „nagy kockázatú” ügynek, még akkor sem, ha gyilkosság esete forog fenn. Ilyenkor a rendőrök csak késve érkeznek ki.

Egy sor olyan csoportot pedig, amely agresszív vagy veszélyes személyeket tömörít, már nem címkéznek bűnbandaként – mert így nem kell foglalkozniuk velük.

A rendőrség már többször kért személyi és pénzügyi támogatást, de érdemi változások nem történtek. Így viszont egymást követhetik a tragédiák

Eközben a címlapon