KÜLFÖLD

The­resa May ismét el­tol­hatja a Bre­xit­ről szóló sza­va­zást

A te­kin­té­lyes Te­leg­raph nevű brit lap meg­bíz­ható bel­sős for­rá­sokra hi­vat­kozva ír arról, hogy a brit mi­nisz­ter­el­nök vár­ha­tóan ismét el­ha­lasztja a par­la­menti sza­va­zást a végső Bre­xit-meg­ál­la­po­dás­ról.
  • Szerző: WM

Nagy-Britannia kilépésének folyamata az Európai Unióból soha nem látott bonyodalmakhoz vezet a szigetországban. Theresa May brit miniszterelnök decemberben egyszer már elhalasztotta a Brexit-megállapodásról szóló parlamenti szavazást, és most a Telegraph nevű szaklap azt írja, hogy egyre többen azt suttogják a kormányon belül, hogy a jövő héten esedékes szavazást ismét elcsúsztathatja a kormányfő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Maynek ez azért állhat érdekében, mert a felmérések szerint a képviselők többsége elutasítaná a May által elért megállapodást, ami pedig hatalmas vereséget jelentene a miniszterelnök számára. Theresa May közben közölte, hogy ő is hallja a Brexit ellenzőinek hangoskodását, de szerinte még soha senki nem állt elő egyetlen alternatív megoldással sem, így tárgyalni sincsen miről a kritizálókkal. A kormányfő szerint azok is tévednek, akik egy új népszavazás kiírását követelik tőle, hiszen már nincsen elég idő egy új referendum lebonyolításához.

Közben egyre többen számítanak arra, hogy a Brexit megállapodás nélküli lesz, ezért például torlódáskezelési próbát tartottak több délkelet-angliai nagy kikötő környékén is. Ezzel arra kíváncsiak, hogy egy kemény Brexit mekkora fennakadásokat okozna a nemzetközi áruszállításban.