KÜLFÖLD

Rossz hí­re­ket kap­tak Ang­li­á­ból a ma­gyar mun­ka­vál­la­lók

Egy friss fel­mé­rés sokat ront a kül­földi mun­ka­vál­la­lók hely­ze­tén - lehet, hogy a bri­tek mégis le­zár­ják előt­tünk a ha­tá­ra­i­kat?
  • Szerző: KF

Régóta vita tárgyát képezi, hogy a briteknek meg kell-e tartaniuk az EU-val való kapcsolatukat a kilépés után, vagy égessenek fel minden hidat. A külföldi munkavállalók szempontjából a soft Brexit lenne a megfelelő forgatókönyv, hiszen ebben az esetben az Egyesült Királyság nem lépne ki a közös piacról, és a személyek szabad mozgása is érvényben maradna, így a munkalehetőségek előtt sem zárulna be minden kapu. Egy friss jelentés azonban jelentősen csökkenti ennek a lehetőségnek az esélyeit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Migration Watch UK tanulmánya szerint ha a britek nem zárják le a határokat az uniós állampolgárok előtt, akkor évente 125 ezer fővel nőne a lakosságuk csak európai részről. Ha a világ minden tájáról érkezőeket veszik figyelembe, akkor két évente 1,25 millió külföldivel nőne a brit népesség. Ez azt jelentené, hogy kétévente fel kéne húzni egy Birmingham méretű várost, egészségüggyel, oktatási és szociális rendszerrel, valamint munkahelyek tömkelegével.

A jelentés szerint2027-re 6 millióval, míg 20 év alatt 10 millió külföldivel nőne az Egyesült Királyságban élők száma. A statisztikák alapján az elmúlt 70 évben most nőtt a legnagyobb mértékben az ország népessége, és ez elsősorban a külföldi munkavállalóknak köszönhető: múlt júniusban 65,6 millióan éltek az Egyesült Királyságban.

Ezek a számok sokkolják a briteket, már csak azért is, mert részben azért döntöttek a Brexit mellett, hogy csökkenthessék a bevándorlók számát. A soft Brexit esetén viszont pont ettől a lehetőségtől eshetnének el, így nagyon nagy lesz a nyomás Mayen, hogy szakítsa meg minden kapcsolatát az EU-val.