KÜLFÖLD

Mégis kell a ma­gyar mun­ka­erő a bri­tek­nek?

Össze­omol­hat a brit gaz­da­ság, ha The­resa May-ék meg­gon­do­lat­la­nul le­zár­ják a ha­tá­ro­kat a kül­földi ál­lás­ke­re­sők előtt.
  • Szerző: KF

Több száz brit nagyvállalat kérte a Brexit elhalasztását, amennyiben nem sikerül időben megkötni a szükséges gazdasági megállapodásokat az EU-val – enélkül ugyanis az ország olyan mértékű gazdasági válságba csúszhatna, hogy bele is roppanthatna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kilépéspárti politikusok egyik legfőbb érve az volt a kampány során, hogy a Brexit után le lehetne zárni a határokat az óriási gazdasági bevándorló tömeg előtt, és az állásokat britek tölthetnék be. A bő 400 vállalat viszont most közösen jelezte, hogy gazdaságilag ez az ötlet csődközeli állapotba sodorhatja az Egyesült Királyságot. A vállalatoknak ugyanis szükségük van a külföldi munkaerőre, elsősorban a képzettebb álláskeresőkre. Nélkülük nem tudják tartania mostani gazdasági hozamokat.

Hasonló kétségekről számolt be a luxemburgi külügyminiszter is, aki már hosszú évek óta képviseli országát az Európai Unió Tanácsában. Jean Asselborn azonban az EU-t figyelmeztette arra, hogy álljon nyitottan a Brexit-tárgyalásokhoz, mert ha mindennemű kompromisszumtól elzárkóznak, azzal az uniós állampolgároknak árthatnak: egy megbüntetett Egyesült Királyság ugyanis megszakíthatja minden kapcsolatát az EU-val, emiatt pedig ezrek veszíthetik el a munkájukat.