KÜLFÖLD

Bra­zí­li­á­nak sem tet­szik - ki­lép­tek az ENSZ mig­ráns­pak­tu­má­ból

Hi­va­ta­lo­san is ki­lé­pett az ENSZ glo­bá­lis mig­rá­ciós cso­mag­já­ból Bra­zí­lia - szá­molt be az O Es­tado de Sao Paulo című helyi na­pi­lap, amely a vi­lág­szer­ve­zet­ben lévő saját for­rá­sa­ira hi­vat­ko­zott a cikk­ben.
  • Szerző: MTI

Az újság értesülése szerint az ENSZ-ben aggodalommal fogadták a dél-amerikai ország döntését. A világszervezet képviselői szerint a lépés azt mutatja, az új brazil hatóságok arra készülnek, hogy nemcsak az ENSZ-szel fenntartott kapcsolatrendszerüket tekintik át alaposan, de részvételüket is a korábbi egyezményekben.      Az O Estado de Sao Paulo forrásai kiemelték azt a gyorsaságot, amellyel

a brazil kormány - megalakulását követően 8 nappal - értesítette a világszervezetet a kilépésről.     

Néhány héttel ezelőtt, a január elsején hivatalba lépett Jair Bolsonaro brazil államfő, már kilátásba helyezte, hogy országa kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A politikus akkor azt mondta,

az ország hatóságai nem a migránsok ellen vannak, de szigorúan ellenőrizni kell belépésüket Brazíliába.

Egyben sajnálattal szólt arról, hogy az ország korábbi külügyminisztere, Aloysio Nunes Ferreira aláírta a dokumentumot. A tárca új vezetője Ernesto Araújo, aki Bolsonaro hivatalba lépését követően lett külügyminiszter, kijelentette, hogy

az ENSZ globális migrációs megállapodása nem a megfelelő eszköz a probléma rendezésére,

mert a migrációt nem globális kérdésként kell kezelni, hanem a realitásoknak megfelelően, az egyes országok szuverenitásának figyelembe vételével.         Az ENSZ migrációs paktumát december 10-én fogadták el a marokkói Marrákesben rendezett konferencián 164 ország támogatásával, több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett. Az utóbbiak között volt Magyarország is.