KÜLFÖLD

Bot­rá­nyos módon bán­tak a musz­lim spor­to­lók a bí­ró­nő­vel, ki­zár­ták őket

Három musz­lim spor­to­lót ki­zár­tak egy bir­kózó ver­seny­ből. A férfiak ugyanis nem vol­tak haj­lan­dóak kezet fogni női bí­ró­val.
  • Szerző: wm

Az RWG Hanau-Erlensee nevű német birkózó csapat bajnoki címe már az utolsó forduló előtt bebiztosította első helyét a tartományi bajnokságban.  Egy összecsapás mégis hátra volt, aminek eredménye szinte semmilyen módon nem befolyásolta a tabellát, ezért túl nagy érdeklődés nem is volt iránta. Nem is a gyér nézőszámnak, és nem is az összecsapás izgalmának köszönhető az, hogy a Bild nevű német lap címlapon foglalkozott az utolsó fordulón történtekkel. Sokkal inkább azért írt róla több német lap is, mert három muszlim sportolót kizártak a versenyből botrányos viselkedésük miatt. A muszlim férfiak ugyanis nem voltak hajlandóak kezet fogni női bíróval.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hesseni klub bolgár származású birkózóját, Sunay Hamidovot a Bild felkereste a sportklub székhelyén. A 35 éves Hamidov 2010 óta él Németországban, jól megtanulta a nyelvet, sikerült állást találnia, de mint mondja, már hat éve az iszlám vallás szerint él. Naponta ötször imádkozik, nem iszik alkoholt és a sertéshús fogyasztását is kerüli. Mint köztudott az iszlámhoz pedig az is hozzátartozik, hogy a nők nem egyenrangúak a férfiakkal. A sportoló elmondása szerint nem akart tiszteletlen lenni a bírónővel, de több minden is elvonta a figyelmét a kézfogásról.

Arra a kérdésre azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy legközelebb is ugyanígy cselekedne-e.

A bolgár sportoló csapatának elnöke nem kívánt hosszabban nyilatkozni, de azt elmondta, hogy nagyon szégyelli magát és csalódott is a történtek miatt. A bírónő sem szeretett volna válaszolni a Bild kérdéseire, de  korábban egy helyi lapnak úgy fogalmazott, hogy ilyen még soha nem fordult vele elő korábban.