TÜZELŐÁLLÁS

Bot­rány a BL-csa­pat­nál, Da Vinci-fest­mény miatt csuk­ták le a tu­lajt

Össze­om­lás a pá­lyán és azon kívül is a Mo­na­có­nál.
  • Szerző: vav

Nem elég, hogy a Monacót hazai pályán ütötte ki (0-4) a belga Club Brugge, a hercegségbeli futballklub orosz tulajdonosát a meccs előtti órákban őrizetbe vették. Az éjszakát is a hűvösön töltötte, az ingatlanjait átkutatták bizonyítékokért. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó "műtrágyakirály" Dmitrij Ribolovljevet többek között korrupcióval, vesztegetéssel és a hatóság befolyásolásával vádolják.

Nagyon rászedték a műkincsei áraival?
Nagyon rászedték a műkincsei áraival?
Fotó: AFP

A több milliárd dolláros vagyonát hazájából rég kimenekített, odahaza egykor üzlettársa meggyilkolása vádjával hónapokra lecsukott üzletember egy svájci műkincskereskedővel folytatott régi harca kapcsán került bajba.

Több tucat igen értékes műtárgyat vásárolt Yves Bouvier segítségével, de egy idő után Ribolovljev rádöbbent: mintegy egymilliárd dollárral (280 milliárd forint) túlárazva juthatott a 38 darabos gyűjteményéhez. Szerinte Bouvier megvette őket, aztán tőle sokkal több pénzt csikart ki, azt hazudva, hogy az eladó nem hajlandó engedni az árból.

Így történt a világ legdrágábban elkelt festményével, a sokáig Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundival is (más kérdés, hogy egy szakértő szerint legalább 80 százalékban egy tanítványa, Bernardo Luini festette).

Tízmilliárdokat bukott rajta, aztán sokkal többet keresett rajta az orosz mágnás
Tízmilliárdokat bukott rajta, aztán sokkal többet keresett rajta az orosz mágnás

A műkincset nemrég többszörös haszonnal, 450 millió dollárért (126 milliárd forint) árverezték ugyan el, most már a szaúdi trónörökösé, de az orosz szerint a pár éve általa kiperkált 118 millió dolláros (33 milliárd forint) vételár is gyanúsan sok volt.

A felek kölcsönösen beperelték egymást. A Ribolovljev jogi ügyeit intéző Tetiana Bersheda csapdába akarta csalni Bouvier-éket, de miután stikában fölvett egy beszélgetést, a rendőrség nem csak a videót, hanem a törölt SMS-ei ezreit is vizsgálni kezdte a bizonyítékul önként leadott mobiltelefonján. Ezek arra utalnak, hogy értékes ajándékokkal, utazásokkal vesztegetett meg magasrangú monacói rendőröket, vizsgálóbírókat és más tisztviselőket.

Eközben a címlapon