MAMAKLUB

Bor­zasztó ál­la­pot­ban van­nak a ma­gyar gye­re­kek fogai! Mit tehet egy szülő?

Úgy gon­dol­tad, nem gond, ha a gye­rek tej­foga lyu­kas? Ezt a gon­do­la­tot ér­de­mes sür­gő­sen el­fe­lej­teni - a tej­fo­gak és a ma­ra­dandó fogak ugyanis ha­tás­sal van­nak egy­másra. De nem csak ezért van­nak ka­taszt­ro­fá­lis ál­la­pot­ban a ma­gyar gye­re­kek fogai.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshow-jának keretében közel 5100 gyermek fogait ellenőrizték a szakemberek. Tóth Tünde, a szűrésben részt vevő fogorvos szerint a gyerekek fogászati állapota meglehetősen rossz: a gyerekek mintegy 60 százaléka fogászati ellátásra szorul, a hatéves gyerekek csak 40 százalékának jók a fogai. 12-13 éves korban pedig teljesen átlagosnak számít a 2-3 szuvas maradandó fog.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Fotó: Markovics Gábor

A problémát részben a megfelelő fogápolás hiánya okozza. Ám nem csak ez a gond, hanem az is, hogy a szülők egy része úgy gondolja, hogy a tejfog szuvasodása nem gond, hiszen a fog előbb-utóbb úgyis kiesik. Pedig ezzel is törődni kellene, mivel egy bizonyos életszakaszban a tejfogak mellett megjelennek az első maradandó fogak, így a tejfogak és a maradandók hatással lehetnek egymásra. Fontos lenne az egészséges táplálkozás, a cukros ételek, üdítők kerülése, és a rendszeres fogápolás is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?