MEDICINA

Bor­zal­mas, mi de­rült ki a pe­né­sze­dés­nek in­dult gyü­möl­csök­ről

Rom­lani kez­dett a gyü­mölcs a hű­tő­ben? Vajon azon­nal ki kell dobni, vagy elég, ha csak ki­vá­god be­lőle a rom­lás­nak in­dult részt?

Mit teszel a penészes étellel? Ha már az ízén is érezni a romlást, akkor valószínűleg kidobod, de mi van, ha a gyümölcsön csak egy apró penészes folt van? Azonnal a kukában a helye? És mi történik veled, ha véletlenül lenyelsz belőle egy falatot?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A penész tulajdonképpen nem más, mint egy gombás fertőzés. A penészgombáknak sok fajtája létezik, van, köztük nagyon veszélyes (például a falakra felkúszó fekete penész, amely megbetegíthet), de vannak ártalmatlanok is. Ez utóbbira példa a penészes sajtokon élő nemes penész, amely nemcsak, hogy ehető, hanem a sajt ízéért is felelős.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A romlott ételeken elszaporodó penészgombák is rejthetnek méreganyagokat, így nem érdemes penészes ételt enni. Persze, ha beleharaptál, és véletlenül lecsúszott egy falat, nem fogsz belehalni – a gyomorsav általában elpusztítja a gyomorba kerülő baktériumokat és gombákat. Ha valamilyen állott ételtől ételmérgezést kapsz, az persze kiválthat hányást és hasmenést, ha pedig allergiás vagy a penészre, akkor akár légúti panaszaid is lehetnek – ezekben az esetekben mindenképp fordulj orvoshoz.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A legtöbben általában csak kivágják a megbarnult, vagy penészesedésnek indult részt a gyümölcsről vagy zöldségről. Vajon valóban jó ötlet? Ez mindig az adott darabtól függ. Az azonban tény, hogy amit a penészből látunk, csak a jéghegy csúcsa: a penész toxinjai valószínűleg mélyebbre szivárogtak a gyümölcsben. Ha az étel szerkezete sűrű, ott elég lehet csak kivágni a romlott részt, némi ráhagyással. A kemény sajtokról például le lehet vágni a penészes részt, ahogy a keményebb gyümölcsökről, például az almáról is – ilyenkor azonban ne spórolj az anyaggal, némi ráhagyással távolítsd el a romlott foltokat.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A lágyabb ételeket, például a nem nemes penészes lágy sajtokat, a lágyabb gyümölcsöket, a pékárukat, a hüvelyeseket, a dióféléket, a joghurtot, a lekvárt vagy a húsféléket viszont dobd el, ha a romlás legkisebb jelét is tapasztalod.

Ha szeretnéd megelőzni a penészesedést, akkor hűtsd az ételt, amennyire tudod. A penész ugyanis a meleg, nedves környezetet szereti, így a hidegben kevesebb esélye van. Vásárolj kisebb adagokat, hogy biztosan elfogyjon minden, mielőtt még romlani kezdene.

Eközben a címlapon