KÜLFÖLD

Bör­tönbe kül­dik Ji­hadi Jack szü­leit?

Ter­ro­riz­mus tá­mo­ga­tá­sáért most bí­ró­ság elé ál­lí­tot­ták őket. A há­zas­pár 2015 és 2016-ban, há­rom­szor kül­dött neki pénzt, össze­sen ke­ve­sebb mint 2000 fon­tot (kb. 720 ezer fo­rint).
  • Szerző: SZM

Miközben 2014 óta az Unió jogászai még csak egy iránymutatást sem tudtak kiizzadni magukból arról, hogy mi legyen azokkal az európai állampolgárokkal, akik az Iszlám Állam mellett harcoltak, de majd visszatérnének hazájukba, arra sem figyelmezették az itthon maradt szülőket, hogy milyen következményekkel járhat, ha pénzt küldenek a frontra.

Miként azt korábban a is megírta, Jihadi Jack eredeti neve Jack Letts, kanadai apától és brit anyától származó kettős állampolgár, aki már jönne haza, mert hiányzik az anyukája, a hazai sütemények és a Doctor Who tévéfilmsorozat.De sem Kanada, sem Nagy-Britannia nem akarja őt visszafogadni.

A történet most a szüleivel folytatódik, akik minden további nélkül börtönbe is kerülhetnek, ha a most elkezdődött tárgyalás végén úgy dönt a bíróság.

John Letts, 58 és Sally Lane, 56 éves, Oxfordban laknak és 2015-ban valamint egy évvel később küldtek pénzt a fiuknak Szíriába. Ők tagadják, hogy ezzel a terrorizmust támogatták volna. Sőt, az édesanyja szerette voln,a ha visszajön, ezért küldött neki egy repülőjegyet, hogy 2014 májusában utazzon vissza Ammanba, Jordániába.

Ez azonban nem történt meg, ezért a házaspár háromszor küldött neki pénzt, összesen kevesebb mint 2000 fontot (kb. 720 ezer forint). A tárgyalás folytatódik, de a szülők még reménykednek egy enyhébb ítéletben azoknál a szintén Nagy-Britanniában élő muszlimoknál, akik valóban az ISIS támogatására gyűjtöttek és küldtek pénzt.

Forrás: TheTelegraph