FAZÉK

Boros Vali el­árulja: Ettől lesz gyö­nyö­rűen tiszta a nagyi hús­le­vese

Össze­fut a nyál az ember szá­já­ban, ha meg­látja a fény­ké­pet a sza­bol­csi há­zi­asszony hús­le­ve­sé­ről. Olyan, mint gye­rek­ko­runk­ban, arany­sárga és tiszta. De vajon mi lehet a titka? Va­lika el­árulta...

A jó húsleves valódi orvosság, főleg ebben a járványos, borzongós, hideg téli időszakban. No, de nem minden háziasszonynak lesz tökéletesen tiszta és átlátszó, hiába tesz meg mindent. Boros Vali elárulta a titkot! A szabolcsi háziasszonyra érdemes hallgatni, nem először osztja meg a titkait a százezer fős követőtáborával.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vali korábban azt is megsúgta a háziasszonyoknak, hogyan lesz tökéletes a húsleves (a receptért kattints ide), de most kiderült, hogyan lehetséges, hogy az övé ennyire tiszta és aranyló sárga, mint a felvételen:

Fotó: Boros Vali
Fotó: Boros Vali

Nos, a titok nyitja a jó alapanyag: Vali kizárólag házi tyúkból készíti a húslevest, és abból sem mindegy, milyen fajta: húshibridből soha nem főzne, hiszen az olyan, mint a bolti csirke. A minőségi csirkehúson kívül fontos a lassú tűz, ahogy ő fogalmaz: icipici láng a húslevesnek. Pluszban nem mindegy, mennyi zöldséget tesz bele az ember; sokan hajlamosak túlzásba esni, és édes lesz a répától a húsleves, elvész a tyúk gazdag íze. Érdemes megfogadni a tanácsokat, ha szeretnél olyan tiszta húslevest készíteni, amilyet nagyanyáink!

ÍGY KÉSZÜL: 1. Mindig hideg vízben kezdjük el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használjunk, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedjük le teaszűrővel a habot.

2. A sót csak az után adjuk a leveshez, ha már egyszer lehaboztuk. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyjuk 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor újra szedjük le a habját, majd fél órán át hagyjuk csendesen főni a húst a vízben.

3. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát is rakjunk bele egy nagyméretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele. Ha van gyenge kelkáposztalevelünk, illetve karfiol, ezekből is tehetünk a levesbe - de inkább a főzés vége felé.

Eközben a címlapon

4. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készítjük, nem is kell leszűrni, mert áttetszően tiszta lesz.

TIPP!

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tegyük a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.