FAZÉK

Boros Vali csúcs­re­ceptje: Vil­lám­gyor­san el­ké­szül a ro­po­gós kifli

Házi, ha­gyo­má­nyos és egész­sé­ges: ez alap a sza­bol­csi há­zi­asszony kony­há­já­ban. Plusz­ban fan­tasz­ti­ku­san ro­po­gós a héja ennek a kifli­nek, és ahogy az lenni szo­kott, Va­lika most is el­árulta, mi a tit­kos re­cept...

Amikor először bukkant Boros Valika a tévében, sokakról lefagyott a mosoly. Hisz mi a bánatot keresne főműsoridőben a képernyőn egy szabolcsi háziasszony? A választ az élet szolgáltatta: egyszerűen mindenki imádja szorgalmát! Ráadásul Valika olyanokat főz, hogy csak na! Szerencsére sütni is tud, íme a kiflije:

Puha, omlós, illatos és ropogós a héja – alapvetően mindenki ezt várná el egy jó kiflitől, de sajnos egyre ritkább, hogy boltban vagy pékségben ilyet kapjunk. Nem kell azonban lemondani az élményről, házilag is pofonegyszerűen elkészíthető ez a finomság, ráadásul az otthoni kifli tökéletesen adalékmentes. Boros Vali, a szabolcsi háziasszony a házi kenyeréről lett híres az interneten, de természetesen a tökéletes, ropogós héjú kifli titkát is ismeri. Sőt: meg is osztotta követőivel: íme a recept, amit te is elkészíthetsz otthon, ha igazi, egészséges finomságra vágysz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Hozzávalók:

Fotó: Markovics Gábor
  • 75 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • 2,2 deci víz
  • 2 dl tej

Elkészítés:

Fotó: Markovics Gábor
  • Keverd össze dagasztótálban a hozzávalókat: Valika javaslata, hogy alulra kerüljön a só, rá a liszt, majd erre a többi hozzávaló.
  • Alaposan dagaszd ki, majd meleg helyen hagyd kelni negyven percig.
  • Mérd ki az adagokat, amiből a kiflik készülnek: Valika mérni szokta, darabja kb 100 gramm.
  • Formázz gömböket a tésztadarabokból, és letakarva pihentesd őket húsz percig.
  • Formázd meg a kifliket, majd sütőpapíron hagyd őket további 35 percig kelni.
  • És itt jön a csavar, amitől igazán ropogós lesz a kifli: Valika lefújja őket alaposan vízzel, alufóliát tesz rájuk, és úgy teszi őket a sütőbe.
  • 200 fokon süsd meg őket; az utolsó öt percben vedd le a fóliát.Tipp: Valika szerint a zsömlének, kenyérnek is jót tesz a zárt gőz, ettől lesz finom, ropogós a héja.
Fotó: Markovics Gábor

Tipp: Valika szerint a zsömlének, kenyérnek is jót tesz a zárt gőz, ettől lesz finom, ropogós a héja.

Eközben a címlapon