OTTHONKA

Bomba ötlet: így vi­rág­zik hó­na­po­kig a cik­lá­me­ned ott­hon

Vég­te­le­nül ele­gáns, il­la­to­zik, télen vi­rág­zik, mi az? Ked­ven­cünk, a cik­lá­men. Kis oda­fi­gye­lés­sel a fe­hér­től a ró­zsa­szín ár­nya­la­tain át az égő pi­ro­sig virít, no­vem­ber­től áp­ri­li­sig!
Nem csupán szépséges virágai, de márványozott erezetű, sima vagy fodros levelei is díszítenek.

Színe lehet fehér vagy a rózsaszín, a vörös és a lila árnyalataiban pompázó. Különlegességek a tarka virágúak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nemesítők és a ciklámen rajongói is sok örömöt találnak ebben a pompás növényben, amelynek törpe változataival is találkozhatunk.A nagyméretű hibrideknek nincs szaga, de az aprók elkábítanak csodás illatukkal.Különösen a rózsaszín tud nagyon illatos lenni.

Hálásak vagyunk a ciklámennek. Amikor kint minden szürkébe öltözik, és még a fák-bokrok levelei is lehullanak, akkor kezdi virágzását a ciklámen. Novembertől áprilisig tart ez a gyönyörű időszak. Életciklusa pont fordítottja a kerti virágokénak. Azok a meleg hónapokban virulnak, télen pihennek, a mi kis növényünk pedig nyáron alszik pihentető téli álmot. Késő ősszel meg életre kel.

Az 1600-as években került Kis-Ázsiából Európába.

Mivel eredetileg erdős, hegyvidéki területeken élő növény, télen is a hűvös levegőt szereti. Az ideális hőmérséklet számára a 12-18 fok. A megfelelő hőmérséklet mellett a pára és a fény is fontos számára. Páradús, világos hely a kedvence.

Ideális hely

Kevés lakásban található már két szárnyas, dupla ablak. Ha te a szerencsések közé tartozol, és pláne ez a lakásod északi vagy keleti oldalán helyezkedik el, akkor már meg is van a ciklámen téli üdülőhelye. Tedd a két ablak közé, a fényre.A fűtetlen veranda vagy lépcsőház is megfelel számára. Extrém hidegben, ha a levegő lehűl 5-10 fokra, rövid ideig még megbocsájtja. Ha azt veszed észre, hogy sárgulni kezd, leveleit lehullajtja, sürgősen keress neki más helyet. Túlságosan melege van.

Eközben a címlapon

Locsolása

Nem szabad, hogy víz érje a leveleket vagy a gumót. A biztonság kedvéért, kizárólag alulról öntözd. 2-3 naponként a tálkájába önts megfelelő mennyiségű vizet. Amit 1 óra múlva találsz, öntsd ki. Két locsolás közt hagyd, hogy kissé kiszáradjon a növény. A gumó úgyis tárol annyit, amennyire szüksége van. Lágy, alacsony sókoncentrációjú vízzel öntözd. A meszes víz nem zavarja.Az esővíz, olvadt hólé egyenesen boldoggá teszi!

Párásítás

Igényli a párás környezetet. Legegyszerűbb, ha kavicságyra helyezed. Egy tálcára halmozz kavicsokat. Töltsd fel vízzel, és folyamatosan gondoskodj a folyadék utánpótlásáról. A vizes kavicsokra állítsd a ciklámen cserepét, tányérostól. Hálás lesz a folyamatos párásításnak.

Elnyílt virágok

Az elnyílt virágokat mindig távolítsd el. Levágni nem szabad! Kezeddel óvatosan fejtsd le a szárról. Az elsárgult leveleket is szakítsd le.

Tápoldat

Ősztől tavaszig tápoldatozd. Kéthetente 1-szer adj 1 kupaknyi, virágzást elősegítő tápoldatot az öntöző vízhez.

Nyaraltatás

Késő tavasszal, ha már elnyíltak a virágok, fokozatosan csökkentsd az öntözést. Hagyd, hogy a levelek leszáradjanak. A gumót cserepestől tedd félárnyékba pihenni.