OLDALVONAL

Mi­csoda szto­rik! Ki gon­dolta ezt Ve­re­bes­ről?

Bog­nár György két edző­től ta­nulta a leg­töb­bet a fut­ball­ról. A Bu­da­örs szak­mai igaz­ga­tója Ve­re­bes Jó­zsef­ről szto­ri­zott.

Hétfőn bemutatták Verebes Krisztina könyvét, amelyet Az én Mágusom, Verebes József címmel írt édesapjáról, az egy évvel ezelőtt elhunyt labdarúgóedzőről. Az egykori tréner 1987-ben bajnoki címet nyert az MTK-val, akkori játékosa, Bognár Györgya -nak elárulta Verebes mottóját:

A futball a szórakoztatóipar része. Azért megyünk ki a pályára, hogy gólokat rúgjunk és szórakoztassuk a közönséget!
Verebes József 74 évesen hunyt el (Fotó: eto.hu)
Verebes József 74 évesen hunyt el (Fotó: eto.hu)

A magyar válogatottban 50 alkalommal pályára lépő egykori középpályás szerint Verebes a meccselésben volt zseniális.

"Jól nyúlt bele a mérkőzésekbe, ismerte a játékosait, és ha látott egy hibapontot az ellenfélnél, azonnal reagált, váltott. Sokszor a rivális csak 15 perccel később eszmélt erre, de akkor már vezettünk."

Bognár kedvenc sztoriját is elmesélte, amikor az MTK-val Debrecenben játszottak:

"Józsibá előre elmondta a taktikai értekezleten, mi fog történni a meccsen: Uraim, ha 30 perc után nem megy a hazaiaknak, a közönség elkezdi szidni a saját csapatát. Mi rúgunk egy gólt a 60. és a 90. percben, és 2-0-ra nyerünk. Minden így történt, én rúgtam a másodikat, 2-0-ra győztünk."

Bognár György játékosként bajnoki címet nyert az MTK tagjaként (Fotó: MTI Fotó)
Bognár György játékosként bajnoki címet nyert az MTK tagjaként (Fotó: MTI Fotó)

Persze olyan is előfordult, hogy gyengén játszott az MTK, de Verebes erre is egyedülálló módon reagált:

Eközben a címlapon

"Vasárnap délelőtt 11-kor a Videotonnal játszottunk a Hungária körúton, az első félidőben aludtunk, borzalmasak voltunk. A szünetben vakartam a fejem, hogy Józsibá mit fog mondani. Oda jött, azt kérdezte, tudod milyen jól játszol? Nem hittem a fülemnek. Aztán kimentünk és remekeltünk."

Bognár jelenleg a Budaörs szakmai igazgatójaként dolgozik, és két edzőtől kapta a legtöbbet játékosként.

"A két legjobb edzőm Verebes József és Mezey György volt, tőlük tanultam olyan dolgokat, amiből a saját tapasztalataimmal együtt edzőként megélek."

Verebes József tavaly március 13-án, 74 évesen hunyt el. Edzői pályafutása során a legnagyobb sikereit a győri Rába ETO-val és az MTK-val érte el. Háromszor nyert bajnoki címet, és még öt alkalommal szerzett érmet az NB I-ben. A magyar válogatottat két időszakban is irányította szövetségi kapitányként.