INSIDER

Igazi ínyenc­ség, bo­gár­ból ké­szül a ham­bur­ger

Ki­szi­vár­gott hírek sze­rint az IKEA-nak is dol­gozó fej­lesztő la­bo­ra­tó­ri­um­ban már dol­goz­nak olyan ro­vart tar­tal­mazó bur­ger­hús elő­ál­lí­tá­sán, amik a bú­tor­áru­ház­ban is kap­ha­tók lesz­nek. Svájc­ban már van a bol­tok­ban bo­gár­bur­ger, onnan jöhet Ma­gyar­or­szágra.
  • Szerző: Ripost

Mogyoróolajon pirított szöcske vagy óriáshangya püspökfalatja. Jól hangzik? Gusztus kérdése. Mindenesetre Amerikában és például Thaiföldön igen népszerű csemegék a különféle rovarok és bogarak.Európában eddig nem volt erre példa, de 2017 májusában módosították a svájci élelmiszertörvényt, így az lett az első európai ország, amelyik engedélyezi a rovarok árusítását emberi élelemként.

A BBC híradása szerint tudósok egy része úgy véli, hogy a különféle lárvák és bogarak jelenthetik a megoldást az élelmiszerválságra.Svájcon kívül a nyugat-németországi Aachen városában kaphatók például rovarhamburgerek, melyekhez az alapanyagot Hollandiából szállítják. Ránézésre nem látszik rajta, miből készült, mert a rovarból kinyerik a fehérjét, és abból készítik a húspogácsát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megtalálható információk szerint néhány uniós állam, egyebek mellett Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország nemzeti hatáskörben engedélyezte a saját területén egyes rovarból készült élelmiszerek forgalmazását, ám ezt nem előzte meg olyan uniós szintű eljárás, amelynek során bizonyították volna, hogy azok nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét.Egy új, az év elején megjelent uniós rendelet előírásai szerint azonban a további jogszerű forgalmazáshoz ezeket is engedélyeztetni kell.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon rovarból készült élelmiszerek nincsenek jogszerűen forgalomban. Ha valaki Magyarországon szeretne rovarból készült élelmiszert árusítani, azt új élelmiszerként engedélyeztetnie kell. Írásban megkérdeztük a hazai IKEA-t, hogy tervezik a rovarhamburger itthoni bevezetését, ám lapzártáig nem kaptunk választ.