KÜLFÖLD

A fegy­ver­ke­res­ke­dők arat­tak a Black Fri­day-en

A ked­vez­mé­nyes vá­sár­lás le­he­tő­sége egy nem várt te­rü­le­tet is meg­hó­dí­tott: pén­te­ken 200 ezer­nél is több fegy­ver lelt új gaz­dára az Egye­sült Ál­la­mok­ban.
  • Szerző: KF

Az FBI adatai szerint 203086 fegyvereladás történt a fekete pénteken, ezzel pedig új rekord dőlt meg. Tavaly ugyanis 185713, míg 2015-ben 185345 alkalommal vásároltak valamilyen típusú fegyvert a Black Friday ideje alatt. Így tehát három egymást követő évben is rekordot könyvelhetett el a kereskedelmi ág.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

Ezek az adatok ráadásul csak a törvényesen vásárolt fegyvereket tartalmazzák, ezek megszerzéséhez ugyanis az FBI-nak elektronikus módon ellenőriznie kell az eladót és a vásárlót is. Egyetlen vásárló pedig akár több puskára, pisztolyra is szert tehetett, a kétszázezres adat a tranzakciók számát takarja.

Bár az Egyesült Államokban rendszerint vita tárgyát képezi, hogy szigorítani kell-e a fegyverviselési engedélyek kiváltásán – különösen a tömeggyilkosságokat követően –, az adatok azt mutatják, hogy az amerikaiak még mindig nagyobb biztonságban érzik magukat, ha van saját lőfegyverük.