FÜLES

Bi­zo­má­nyo­sok al­ku­doz­nak Fa­ludy György ru­há­ira és Kos­suth-dí­jára

Szív­szo­rító dön­tést kel­lett hoz­nia az el­hunyt költő öz­ve­gyé­nek, Fan­ni­nak. Túl kell adnia az ér­té­kes tár­gya­kon, me­lyek fér­jéé vol­tak.
  • Szerző: B.M.

November 5-én kerül sor az árverésre, ahol bárki licitálhat Faludy György személyes tárgyaira. Többek között az elhunyt költő bögréje, bőr nyaklánca, egyes ruhadarabjai és Kossuth-díja is kalapács alá kerül majd.

Az özvegy, Faludy Fanni kényszerből ad túl az értékeken, ugyanis mindenféle állami támogatás nélkül szeretett volna létrehozni férje emlékére egy múzeum jellegű szobát, ám terve nem sikerült. Pert veszített az önkormányzat ellen: 12 millió forintot bukott, és a bérleményből el kell szállítania a költő ereklyéit.

"Személy szerint nem nekem van bérletidíj-tartozásom az önkormányzat felé, hanem a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítványnak. Bár az alapítványnak mindig pontosan annyi pénze volt, amennyit én beletettem. De már nem tudom és nem is akarom finanszírozni a kiadásait. Különösen szomorú döntés kellett hoznom Gyurka halála után tíz évvel. A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Személyes tárgyait, sok értékes darabot azonban rám hagyott.

Kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak majd egy aprócska darabot belőle

- mondta szomorúan a Blikknek Fanni.

(Fotó: DFP)
(Fotó: DFP)