RIPOSTER

Bí­ró­ság elé ci­tál­tak egy nőt könyv­tári tar­to­zá­sért!

A sors keze min­den­kit utolér: nem éri meg el­blic­celni a pár száz fo­rin­tos tar­to­zást!

Több mint öt éve próbálta visszavitetni a kikölcsönzött könyveket egy székesfehérvári nővel a városi könyvtár. Az ügy annyira elfajult, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója - a könyvtár több mint 60 éves fennállása óta először - bírósághoz fordult: 30.000 Ft lett a büntetés.

A kép illusztráció. Forrás: Pinterest
A kép illusztráció. Forrás: Pinterest
EZT OLVASTAD MÁR?

A feol.hu tudósítása szerint a hölgy több mint  5 éve kölcsönzött ki két könyvet, de ezek a költözései során elkallódtak. Amikor nem találta a könyveket, felhívta a könyvtárat. Akkor még segítőkészek voltak és azt mondták: majd ha meglesznek, vigye vissza a köteteket, várnak türelemmel. Azt viszont nem hitték, hogy ez 5 évig fog tartani.

A nő elismerte a tartozását, és vissza is vitte az elveszettnek hitt, de időközben megkerült könyveket, ám a könyvtár addigra már elindította az eljárást. Az igazgatónő szerint évekig hiába keresték: nem reagált egyetlen megkeresésre vagy felszólításra sem, ezért fordultak végül a bírósághoz.

Sokba fog kerülni

A nő végül akkor kezdett foglalkozni a tartozásával, amikor végrehajtók keresték, és egy 50.000 Ft-os fizetési meghagyást  kézbesítettek neki.

Bár a kártérítést végül nem ítélte meg a bíróság a könyvtárnak, a kamatokkal növelt késedelmi díjat és a perköltséget ki kellene fizetnie. Ám a Facebookon azt írja: esze ágában sincs 30.000 Ft-ot fizetni, inkább leüli a tartozását. A hozzászólók is arra biztatják, hogy tartson ki - noha a bíróság is kimondta és ő maga is elismerte, hogy nem neki van igaza.

A diploma is múlhat rajta!

A magyarországi egyetemeken - többek között a Corvinuson és az ELTE-n is - az a gyakorlat, hogy addig nem adják ki valakinek a diplomáját, amíg nem rendezi a tartozását az egyetemi könyvtárral szemben. Úgy hallottuk, hogy ezt több középiskola is így csinálja: a kiállított érettségi bizonyítványt csak akkor adják ki a végzett tanulóknak, ha minden könyvet visszavittek a könyvtárba. 

Eközben a címlapon

Bár konkrét esetről nem hallottunk, hogy valakinek ezen múlt volna a papírja, ennek az is lehet az oka, hogy ez a fenyegetés sokkal hatásosabb, mint a késedelmi díjak számolgatása.