RIPOSTER

Bí­ró­ság elé ke­rült a móri ter­ro­rista

Első fokon tár­gyal­ták szerda dél­után F. Vik­tor ügyét, akit ter­ror­cse­lek­mény elő­ké­szü­le­té­vel vá­dol­nak, mi­u­tán Tö­rök­or­szá­gon át Szí­ri­ába uta­zott, hogy csat­la­koz­zon az Isz­lám Ál­lam­hoz.

Mindössze egy tanúvallomással folytatódott szerdán a móri F. Viktor tárgyalása. A 25 éves férfi 2015 januárjában egy internetes oldalon üzeneteket váltott egy győri fiatalemberrel, akinek felajánlotta, hogy tartson vele és csatlakozzanak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez.

Mint a is megírta, végül csak a móri férfi utazott. Mint a  fiatalember korábbi tanúvallomásából kiderül, hamar megtalálta az egyik Iszlám Állam-propagandafilmet.  F. Viktor azt mondja, egyre többet keresgélt, és egyre jobban tetszett neki, amit látott. A második videó alatt rengeteg komment volt, és ő is elkezdett írogatni.

Így ismerkedett meg egy arab férfival, bizonyos Abu Isával, akivel ezután a Facebookon kezdtek el levelezni. A magyarul ’Isten fia’ fantázianevet viselő férfi pénzt és állást ajánlott a fiatalembernek. „Az ígéret szerint védelmi feladatokat kellett volna ellátnom” – meséli tanúvallomásában Viktor, aki meg is vette a repülőjegyét. A frissen szerzett győri barátot hátrahagyva, egyedül indult el Szíriába Törökországon keresztül. Egészen a szír határnál lévő Kilisig ment. Itt kapták el török rendőrök, akiknek valószínűleg gyanús lett. 2015 március 2-án toloncolták vissza Magyarországra.

Tegnap Székesfehérváron az ügy elsőfokú tárgyalásán sem F. Viktor, sem győri társa nem tett vallomást, mindössze a másodrendű vádlott édesanyja beszélt pár szót a bíró előtt. November elején szakértők meghallgatásával folytatódik a per, ítélet is akkor várható.