KÜLFÖLD

Dzsi­há­d­ista ki­kép­ző­köz­pont vi­rág­zik Ang­lia szí­vé­ben

Bir­min­gham Sparkbrook ne­gyede mára már a szél­ső­sé­ges isz­la­miz­mus szim­bó­lu­mává vált: a brit ter­ro­ris­ták közül min­den ti­ze­dik itt ra­di­ka­li­zá­ló­dott.
  • Szerző: KF

A központ létrejötte Moinal Abedin nevéhez fűződik: a ma 42 éves, kétgyerekes apa volt az Egyesült Királyság első al-Kaida terroristája. Abedint 2002-ben 20 évre ítélték el – többek között bombagyár létrehozása és terrortámadás tervezése miatt –, de márszabadult, és visszatért Birminghambe, ahol folytatja félbetört „karrierjét”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Fethi Belaid - AFP
Fotó: Europress / Fethi Belaid - AFP

A 900 ezres lakosságú Birmingham szinte ontja magából a radikalizálódó, másod- vagy harmadgenerációs muszlim fiatalokat. Sparkbrook utcáin már alig látni fehér embert, és a helyiek jelentős része nem is beszél angolul. Bár az Egyesült Királyságban nem ez az egyetlen város, ahol nagy muszlim közösség él, valamiért csak ez a negyed vált a dzsihádisták gócpontjává: cirka két évtized alatt 26 terroristát adott a világnak.

A városvezetés soraiban több muszlim is helyet kapott, akik közül nem egy részrehajlónak bizonyult, vagy éppen a zsidók és a nővédő keresztények ellen intézett dühös kirohanást.

Fotó: Europress / Paula Bronstein - Getty Images
Fotó: Europress / Paula Bronstein - Getty Images

Sparkbrook mindig is a bevándorlók városrésze volt, hála az olcsó ingatlanoknak és az állandó munkalehetőségeknek. A korábbi ír és indiai lakosságot a muszlimok váltották fel. Mára már a boltok is muszlimok tulajdonában vannak, és minden második utcában lehet hidzsábot venni.

Eközben a címlapon