KIAJOBB

Kez­dő­dik! Tőlük vár­juk az ér­me­ket a bir­kózó vb-n

Szom­ba­ton kez­dő­dik és jövő va­sár­nap zárul a bu­da­pesti bir­kózó-vi­lág­baj­nok­ság, ame­lyen 30 fős hazai csa­pat indul.
  • Szerző: mv

Ha minden a papírforma szerint alakul, akkor magyar szempontból napról napra fokozódni fognak az izgalmak a budapesti birkózó-vb-n.Tudniillik a kötöttfogás küzdelmeit az utolsó négy napban láthatjuk, és ebben a kategóriában a magyar csapat fele reális éremszerzési reményekkel indul.

Kiss Balázs (zöldben) esélyesként indult a budapesti vb-n
Kiss Balázs (zöldben) esélyesként indult a budapesti vb-n
Fotó: MTI

Kiss Balázs (97 kg), Bácsi Péter (82 kg) és Korpási Bálint (72 kg) már tudják, milyen világbajnokságon a dobogó tetejére állni, ők ismét esélyek az aranyéremre. A három vb-győztes mellett a Lőrincz-testvérektől lehet kiemelkedő eredményt várni. A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és vb ezüstérmes Tamás (77 kg) és az Eb-győztes, kétszeres vb-harmadik Viktor (87 kg) egyaránt azért száll harcba, hogy érmet nyerjen Budapesten. Emlékezetes, Lőrincz Viktornak a 2016-os riói olimpián a bírók elcsalták a bronzmérkőzését, amit azóta elismertek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szabadfogású csapat szombaton vág neki a küzdelmeknek, és Gulyás István kapitány egy érmet mindenképpen vár versenyzőitől. A szakember elsősorban a legutóbbi, 2013-as budapesti vb-n bronzérmes Veréb Istvánban (86 kg), az idei Eb-harmadik Nagy Mihályban (80 kg), valamint az ukrán születésű, honosított Olejnik Pavlóban (97 kg) bízik.

Sastin Marianna már nyert világbajnoki címet
Sastin Marianna már nyert világbajnoki címet
Fotó: MTI

A nők hétfőn nyitnak, és ott lesz a gárdában eddigi egyetlen magyar női vb-aranyérmes, Sastin Marianna (62 kg), aki másfél évtizeden át volt rendre az elsőszámú éremvárományosa a csapatnak. Ezúttal viszont, nyolc hónappal kisfia születése után némileg visszafogottabbak a saját várakozásai.

A dobogós szereplést elsősorban Barka Emesétől (57 kg), Galambos Ramónától (55 kg) és Németh Zsanettől (76 kg) reméli Ritter Árpád kapitány, aki szerint reális elvárás, hogy egy-egy dobogós és pontszerző helyet szerezzenek versenyzői.