KÜLFÖLD

Orbán Vik­tor sza­vait erő­síti a hol­land vá­lasz­tá­sok ered­mé­nye

A be­ván­dor­lást pár­toló erők sze­rint már vége a mig­rá­ciós vál­ság­nak, és a tö­me­ges mig­rá­ció már nem is szá­mít fon­tos té­má­nak. Ennek azon­ban éppen az el­len­ke­ző­jét mu­tatja, hogy Hol­lan­di­á­ban az a három éve (!) ala­pí­tott jobb­ol­dali párt nyert a tar­to­má­nyi vá­lasz­tá­so­kon, amely erő­tel­je­sen el­lenzi az il­le­gá­lis be­ván­dor­lást.
  • Szerző: WM

A Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt a hollandiai tartományi választások legnagyobb nyertese, miközben a liberális-kereszténydemokrata kormánykoalíció elvesztette többségét a parlament felsőházában. A mindössze 2016-ban alapított, euroszkeptikus és bevándorlásellenes FvD 16 százalékot ért el, így 12 helyre számíthat majd a 75 fős szenátusban, ugyanannyira, mint a Mark Rutte miniszterelnök vezette, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért. Az eddigi 38 helyett csak 31 mandátuma lesz a felsőházban a négypárti kormánykoalíciónak, amelynek majdnem mindegyik tagja visszaesett.

Az FvD-t vezetője, a 36 éves Thierry Baudet a következőképpen értékelte a választások eredményét:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Azok pusztítanak el, akiknek védelmeznie kellene bennünket, de most elnyerte büntetését az arrogancia és az ostobaság.

Számos beszámolóban kiemelték, hogy a választások előtt két nappal történt utrechti terrortámadás komolyan befolyásolhatta az eredményeket.

Az egymást követő Rutte-kormányok nyitva hagyták a határainkat, beengedve több százezer, a miénktől teljesen eltérő kultúrájú embert

- mondta például Baudet.

Úgy tűnik tehát, hogy hamisak azok a tömeges bevándorlást támogató liberális vélemények, miszerint a migráció már nem farsúlyos téma Nyugat-Európában. Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is kijelentette, hogy a bevándorlás kérdése az, ami meghatározza a május végén esedékes európai parlamenti választásokat.