INSIDER

Be­tilt­ják az al­ko­holt Bécs­ben a sok bűn­eset miatt

A híres Pra­ter kör­nyé­kén el­sza­po­rod­tak a mig­rán­sok által el­kö­ve­tett erő­sza­kos bűn­cse­lek­mé­nyek, ezért a bécsi vá­ros­ve­ze­tés vá­rat­lant hú­zott: szesz­ti­lal­mat ren­delt el a kör­nyé­ken!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A bécsi Práterről néhány éve még biztosan mindenkinek a hatalmas parkban elhelyezkedő vidámpark és a város szimbóluma, az óriáskerék jutott eszébe. Az utóbbi időkben azonban inkább a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt vált hírhedtté a környék, ezért az osztrák városvezetés döntött: május 1-től alkoholtilalmat vezetnek be a helyi köztereken. Ez körülbelül olyan, mintha Budapesten meg kellene tiltani az alkoholfogyasztást a Városligetben és környékén a rengeteg bűncselekmény miatt

EZT OLVASTAD MÁR?

Itt szúrták le a fogorvost és családját A Prater környéke, azaz a Bécsben található hat négyzetkilométeres zöld terület az elmúlt években komoly változásokon ment át. Sajnos azt kell mondani, hogy a turisták által is kedvelt közpark nem jó irányba változott. A Praterstern nevű metrómegálló, vasútállomás és közpark mára Bécs egyik legveszélyesebb és legproblémásabb területe lett. Mint ismert, a Leopoldstadtnak hívott második kerületben az elmúlt hónapban egy agresszív afgán férfi leszúrt egy osztrák fogorvost és annak családját a nyílt utcán. A támadó indítéka annyi volt, hogy míg ő rossz hangulatban volt, a család jól érezte magát és nevetgéltek. Az afgán migráns pár órával később és néhány száz méterrel arrébb, a szintén második kerületi Práternél találkozott a csecsen drogdílerével, akit szintén leszúrt.

Rendszeresek a leszámolások Az pedig, hogy az afgán férfi a Práternél találkozott a drogkereskedő csecsen migránssal, az nem a véletlen műve. A környéket ugyanis ellepték a bűnözők, a dílerek és a hajléktalanok. A helybeliek egyöntetűen azt állítják, hogy a közparkot és vasútállomást is szerencsésebb délután öt után elkerülni, mert a sötétedést követően nagy az esélye, hogy erőszakos bűncselekmény áldozatává válhatnak a gyalogosok. A forgalmas csomópontnál rendszeresnek számítanak a késelések, verekedések és a migránsbandák közötti erőszakos leszámolások.

Kiterjeszthetik a tilalmat Bár a hatóságok is tisztában vannak vele, hogy az elmúlt években sokat romlott az említett környéken a közbiztonság, a rendőrség lényegében tehetetlen. A Praterstern vonatállomás mágnesként vonzza a migránsokat, ott ugyanis ingyen wifihez juthatnak. Ha pedig el akarják küldeni az afgán, csecsen, afrikai migránsokat, akkor azt állítják, hogy egy nem sokára induló vonatra várnak. Bécsben egyébként a tervek között szerepel az is, hogy a közeljövőben éjszakánként bezárják a vasútállomások várótermeit. Addig is a baloldali városvezetés egy új, drasztikusnak mondható megoldást választott: május elsejétől alkoholtilalom lép életbe a Praterstern közterein. Aki ezt megszegi, azt 70 eurós (kb. 22 ezer forint), akit pedig többször is szabályszegésen kapnak, azt akár 700 eurós (kb. 220 ezer forint) pénzbüntetésre is kötelezhetik. Bécs vezetői pedig azt hangoztatják: ha beválik a módszer, akkor a főváros egyéb problémás részein is bevezethetik a tilalmat.  

Baloldali (zöldek és neoliberálisok) politikusok attól tartanak, hogy ezzel csak azt érik el a törvényhozók, hogy a Praterstern utcáin élő alkoholfüggő bűnözők új helyszínt keresnek maguknak. A jobboldali kormánypárt azonban kiáll a javaslat mellett, és azt mondják, hogy ezt a szigorítást már régen életbe kellett volna léptetni…

címkék: