KÜLFÖLD

Be­tilt­ják a fej­ken­dőt az oszt­rák is­ko­lák­ban

Meg­sza­vazta szerda este az oszt­rák par­la­ment azt a jog­sza­bályt, amely be­tiltja az oszt­rák ál­ta­lá­nos is­ko­lák­ban az olyan ideo­ló­giai vagy val­lási jel­legű ru­ha­da­rab, fej­kendő vi­se­lé­sét, amely a hajat vagy annak nagy ré­szét el­fedi.
  • Szerző: MTI

Az indoklás szerint a tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak.

A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre.

Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás.    

Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük - ezt jelképezi, ha a fejükön nem viselnek fejkendőt.    

A kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oktatási szóvivője, Wendelin Mölzer azt hangsúlyozta, hogy

a fejkendő viselésének betiltása része a politikai iszlám elleni küzdelemnek.

A korábbi oktatási miniszter, a szociáldemokrata Sonja Hammerschmid (SPÖ) úgy vélekedett, hogy a fejkendőviselési tilalom nem vezet majd eredményre, ugyanis a lányok iskola után hordani fogják a kendőt. A politikus szerint észszerűbb volna, ha pszichológusokat, szociális munkásokat, integrációs szakembereket és német nyelvtanárokat alkalmaznának az integráció elősegítésére.

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) képviselője, Irmgard Griss szerint nem egyértelmű, hogy a muszlim lányokat a fejkendő viselése akadályozná a tanulásban.

Eközben a címlapon

A JETZT (Most) baloldali populista párt oktatási szóvivője, Stephanie Cox szerint ugyanakkor az iskoláknak vallásmentes terekké kellene válniuk.

A tilalom ellen bizonnyal fellépnek majd az úgynevezett "civil jogvédők", de nem lesz könnyű dolguk, mert 2017 tavaszán az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a munkahelyek (és vélhetőleg az iskolák ennek minősülnek) megtilthatják vallási jelképek viselését.