KÜLFÖLD

Ber­lin el­esett: a pol­gár­mes­te­rek azon­nali se­gít­sé­get kér­nek

A ber­lini ál­lat­kert kö­rüli te­rü­let már rég­óta a német fő­vá­ros szé­gyen­folt­já­nak szá­mít. A kör­nyé­ket el­lep­ték a kelet-eu­ró­pai ké­re­ge­tők, a drog­ke­res­ke­dők, a pros­ti­tu­ál­tak és az el­múlt évek­ben a mig­rán­sok is.
  • Szerző: WM

A berlini állatkert környéke szinte mindennap bekerül a rendőrségi hírekbe. Az elmúlt hónapok legsokkolóbb esete az volt, amikor az állatkert közelében megölték a Németország-szerte elismert 60 éves művészettörténészt, Susanne Fontaine-t. Az elkövető egy csecsen férfi volt, aki a mobiltelefonja miatt ölte meg a nőt. Az eset ismét rádöbbentette a közvéleményt, hogy a körülbelül 200 hektáros zöldterület Berlin szívében sokak számára már no go-zóna lett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A parkokban ugyanis egymást érik a főként Kelet-Európából származó hajléktalanok, akik megállás nélkül kéregetésükkel zaklatják az embereket, de bárki belefuthat prostituáltakba vagy drogdílerekbe. A megoldás nem ígérkezik egyszerűnek, ugyanis a városi tanácsban ülő pártok képviselői mind-mind máshogy látják a problémát. Van, aki tudomást sem vesz róla, és azt kommunikálja, hogy minden rendben van, de olyan is akad, aki szerint azonnali segítség kell. A kerületi polgármester pedig múlt héten fakadt ki az egyik helyi lapban.

A berlini állatkert parkos környéke egy légi felvételről.
A berlini állatkert parkos környéke egy légi felvételről.
Teljesen kicsúszott az irányítás a kezünkből

– mondta Stephan von Dassel. A kerület vezetője azt állítja, hogy korábban is voltak a környéken hajléktalanok, de most már tarthatatlan állapotok alakultak ki. Szinte minden este 50-60 embert számolunk össze, akik a parkban éjszakáznak – tette hozzá Dassel.

Nem ez az egyetlen kerület azonban, ahol a rendőrségnek komoly problémái vannak a külföldiekkel. Neukölln polgármestere például úgy fogalmazott:

Az egész várost rendbe kell tenni.

Franziska Giffey szerint közösen, minden párttal összefogva kell megoldani a problémákat. Neuköllnben egyébként a hatóságok számára a legnagyobb problémát az arab térségekből érkező klánok okozzák.

A helyi sajtó szerint a kerületben él tíz arab nagycsalád, akiknek a létszáma eléri az ezer főt is. A rendőrségnek pedig rendszeresen meggyűlik a baja a klán tagjaival.

Eközben a címlapon