INSIDER

Bé­ra­nya szült kis­lányt két meleg ma­gyar férfi­nak: sú­lyos mil­li­ó­kat fi­zet­tek

Azt re­mé­lik, ha Lili majd be­szélni fog, egyi­kü­ket apu­nak, a má­si­ku­kat pedig api­nak szó­lítja majd...
  • Szerző: Ripost

Vince és Balázs kilenc éve alkot egy párt, most pedig már családot.

Félünk attól, hogy később, például az iskolában nem lesz-e kellemetlensége a lányunknak abból, hogy két apukája van. Próbáljuk majd mindig a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki – mondták. A magyar hivatalokkal és az egészségüggyel mindenesetre eddig semmi problémájuk nem volt. Sőt, mindenki segített, a kormányablak munkatársai is felkutattak minden lehetséges anyagi támogatást, a vér szerinti apa például igényelhette a gyedet.

EZT OLVASTAD MÁR?

Három éve kezdődött. Egyre több barátunknál jött a baba, az ő örömük hozta meg a kedvünket. De úgy láttuk, itthon meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, míg külföldön sokfelé jól szabályozott a béranyaság intézménye. Kanada tűnt a legszimpatikusabbnak, mert ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer: sem a gyermeket kihordó és megszülő béranya, sem a petesejtet adó donor nem kaphat javadalmazást – mondták a Blikknek.

De még így is mintegy 20 millió forintba került, hogy Balázs és Vince szülőkké válhassanak. A mesterséges megtermékenyítéssel, a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos valamennyi orvosi és egyéb költséget nekik kellett állniuk.

Lili úgy kaphatta meg a magyar állampolgárságot, hogy a kanadai kórház igazolást adott: egy béranya, Natasha szülte a kislányt. A kanadai anyakönyvben Lili szülei Balázs és Vince, a magyar dokumentumban viszont Balázs és Natasha.

A kislány mindkét apukája vezetéknevét viseli, de ez sem volt egyszerű menet. Balázsnak és Vincének még a kicsi születése előtt nevet kellett változtatnia: sajátjuk mellé felvették a másik vezetéknevét is.