INSIDER

Be­ra­gadt au­tó­sok­tól fej­lő­dött mér­ges­gáz

Bár az egész­ség­ügyi ha­tár­ér­té­ket nem érte el a szén-mon­oxid kon­cent­rá­ció, a so­rom­pók­nál be­ra­gadt au­tó­sok járó mo­tor­jai okoz­tak át­me­ne­ti­leg romló le­ve­gőt az Aréna Plaza mély­ga­rá­zsá­ban még az el­múlt héten. A be­vá­sár­ló­köz­pont üze­mel­te­tői a Ri­post cikke kap­csán tel­jes vizs­gá­la­tot kez­de­mé­nyez­tek, mely­nek ered­mé­nyét el­jut­tat­ták la­punk­hoz.
  • Szerző: Ripost

A hétfői számában számoltunk be róla, hogy rengeteg autós panaszkodott az elmúlt hétvégén arra, hogy az Aréna Plaza mélygarázsában olyan mértékben telítődött a levegő szén-monoxiddal, hogy többek feje erősen megfájdult és köhögni kezdtek. Hasonló szörnyű élményeiről számolt be lapunknak Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó felesége, Ildikó is.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az Arena Mall nemrég teljes kivizsgálást ígért lapunknak, most megkaptuk a válaszukat is.

Egyebek mellett azt írták: „az Arena Mall mélygarázsában az új parkolási rend két hetes próbaidőszakot követően, november 1-től kezdte meg éles működését. Az új rendszer bevezetésének első hétvégéjén, csúcsidőszakban vásárlóink közül többen átmeneti torlódásokkal, fennakadásokkal találkozhattak, amiért ezúton is elnézést kérünk! ”

Azt is kiderítette a vizsgálat, hogy technikai okokból az automatáknál a bankkártyás fizetés átmenetileg nem működött, ám ezt a problémát azóta megszüntették. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy kihajtani a garázsból csak kifizetett parkolójeggyel lehet, így a kiengedő sorompóknál sokan beragadtak.

„A jövőbeli hasonló esetek minimalizálása érdekében felhívtuk a mélygarázs üzemeltetőinek figyelmét a fokozott helyszíni tájékoztatás szükségességére” – írták.

A fojtó levegővel kapcsolatban pedig azt válaszolták: „A szén-monoxid érzékelő berendezések az előírásoknak megfelelően működtek. A járó motorral várakozó autók miatt a garázs levegőminősége átmenetileg romlott, azonban a CO szint nem érte el az egészségügyi határértéket.  A CO jelzők az előírásoknak megfelelően működtek.A jelző berendezések működését rendszeresen ellenőrizzük, hatérérték-túllépés esetén a mélygarázs üzemeltetői a szükséges biztonsági intézkedéseket azonnal megteszik.”

Eközben a címlapon

Az Arena Mall azt is kiemelte: az első 3 óra parkolás vásárlóik számára továbbra is ingyenes marad, azonban a hosszú távú (3 órát meghaladó) garázshasználatért mostantól 300 Ft/óra parkolási díjat kell fizetni.