INSIDER

Végre be­mu­tat­ták: Így néz ki az új ma­gyar pénz

Jön­nek az új 1000 fo­rin­tos bank­je­gyek, me­lyek már hol­nap­tól tör­vé­nyes fi­ze­tő­esz­közzé vál­nak.
  • Szerző: Ripost

2018. október 31-ig lesz használható a régi 1000 forintos, derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai sajtótájékoztatóján. Az új ezrest jövő év március elsején vezetik be.

Holnaptól már törvényes fizetőeszköznek számítanak az új ezresek, de csak féléves felkészülési idő után kerülnek forgalomba.

Az új pénz dizájnos kinézettel, plusz biztosítékkal fog jelentkezni, de színe nem változik. A hologram ugyan kikerül a bal szélére, de biztonsági okokból élesebb körvonal lesz körülötte, így hamisításbiztos ezreseket fogunk kapni. Új elemként egy színváltós Corvin-holló is kerül Mátyás király feje mellé.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank
Fotó: Magyar Nemzeti Bank

Az MNB 2014-ben kezdte el lecserélni a régi bankjegyeket, melyek közül a húszezreseket még lehet használni, de már csak az év végéig. A régi 10 000 forintosok továbbra is használhatóak, bevonásukról ugyanis még nem született döntés.

A régi bankjegyektől nem fontos sürgősen megválni, hiszen a hitelintézetek és a posták három évig, az MNB pedig 2037-ig cseréli ingyenesen új bankjegyekre a régieket.