KÜLFÖLD

Be­le­te­nye­relt va­la­mibe az új­ság­író, saját ko­csi­já­ban lőt­ték agyon

Agyon­lőt­tek egy rá­diós mű­sor­ve­ze­tőt ked­den Me­xikó déli ré­szén, ha­lá­lá­val leg­alább 32-re emel­ke­dett az el­múlt öt évben meg­gyil­kolt me­xi­kói új­ság­írók száma.
  • Szerző: M. Elek

A gyilkosságról elsők között hírt adó El Universal című újság szerint idén ez már a negyedik újságíró-gyilkosság az országban. - adta hírül az MTI.

Az érintett Tabasco állam főügyésze, Fernando Valenzuela elmondta, a támadók autójukkal megállásra kényszerítették Juan Carlos Huerta kocsiját, majd egyikük kiugrott és két lövéssel agyonlőtte Huertát, mielőtt elmenekültek a helyszínről. Az eset Villahermosa városában történt, amikor Huerta éppen elindult otthonról.

Arturo Nunez tabascói kormányzó közlése szerint semmi nem utal arra, hogy Huertát rablótámadás érte volna. "Nyilvánvalóan végezni akartak vele" - tette hozzá a kormányzó, aki az újságíró barátjának mondta magát.

A 30 éves újságírói tapasztalattal rendelkező Huerta népszerű rádiós és tévés hírműsorokat vezetett. Jan-Albert Hootsen, a Bizottság a Mexikói Újságírók Védelmére elnevezésű szervezet egyik képviselője "gyors, hiteles és alapos nyomozást" szorgalmazott. Twitter-bejegyzése szerint Mexikóban idén már legalább két olyan újságíró-gyilkosság történt, amely "közvetlenül kapcsolatba hozható volt" az áldozatok munkájával.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) adatai szerint 2017-ben Mexikó volt a világ legveszélyesebb helye a sajtóban dolgozók számára, miután egy év alatt legalább 14 újságírót öltek meg a latin-amerikai országban.