INSIDER

Be­je­len­tet­ték, ná­lunk is meg­je­lent a gyil­kos ví­rus­törzs

Teli van­nak az or­vosi ren­de­lők, ki­tört az idei influ­en­za­jár­vány Ma­gyar­or­szá­gon: a múlt héten már csak­nem 17 ezren be­te­ged­tek meg. A jár­vány idén sok­kal dur­vább lesz, mint a szo­ká­sos, mert az idén ter­jedő új ví­rus­tör­zsek ve­szé­lye­seb­bek a ko­ráb­bi­ak­nál, rá­adá­sul a ta­va­szias idő is se­gíti a be­teg­ség ter­je­dé­sét.
  • Szerző: Ripost

Megérkezett a friss járványügyi jelentés! Hivatalosan is bejelentették, hogy Magyarországon a múlt héten 16 850 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, ami azt jelenti, hogy ez meghaladta a járványküszöböt. Ráadásul itthon is megjelent az új, gyilkos törzs, az "ausztrál influenza" (A H3N2), amit már három betegnél is igazoltak.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Nálam kora reggel már 40-en várakoztak, mindenki influenzás panaszokkal. Kétszer annyian vannak, mint a múlt héten. Nagy fokú levertség, izomfájdalom, köhögés, fej-és torokfájás ennek a tünete, aminek idén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szövődményei. Ez lehet arcüreggyulladás, középfülgyulladás, de a legsúlyosabb a tüdőgyulladás. Idén minden bizonnyal több embernél fog kialakulni vérzéses tüdőgyulladás, külföldön már halnak is meg emiatt az emberek" - mondta a -nak dr. Bense Tamás háziorvos.

Nagyon agresszív az idei vírus

A szakember szerint azért lesz az idei járvány durvább az eddigieknél, mert az influenzát okozó vírus nagyon változékony, időnként pedig hatalmas járványokat képes okozni.

10-15 évenként óriási járványt csinál a vírus, úgy tűnik most úgy mutálódott, hogy idén nagyon durva járványnak nézünk elébe

- teszi hozzá. Bense doktor szerint az idei vírus jóval agresszívabb, sokkal több embert érint és több embernél várható szövődmény kialakulása is.

Fotó: 123RF

Nyugat-Európában már sok a halálos áldozat

Eközben a címlapon

Még szinte el sem kezdődött a szezon, de már kitört a pánik Nyugat-Európában az új, veszélyes ausztrál vírustörzs miatt. Nagy-Britanniában eddig 85-en haltak meg az ausztrál influenza miatt, hetente több százan kerülnek intenzív osztályra. A brit sajtóban attól tartanak, hogy akár több százezer áldozat is lehet idén: mint írják, az elmúlt évtizedek legdurvább járványa fenyeget. A járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az „ausztrál influenza” hasonlóan veszélyes járvány lehet, mint az 1918-19-es spanyolnátha, vagy az 1968-69-ben tomboló „hongkongi influenza” aminek közel egymillió áldozata volt. Egyébként már a szomszédunkban is itt a járvány: Ausztriában a múlt héten több mint 10 ezer beteget regisztráltak, bár az ausztrál törzs megjelenéséről ott még nincsenek hírek. A szakemberek szerint az ausztrál vírustörzs már Magyarországon is jelen lehet, csak még „gyenge”, viszont a hűvös, párás időben gyorsan elkezdhet terjedni.

Arról, hogy kik a legveszélyeztetettebbek, mi segíti a gyilkos vírus terjedését, illetve, hogy mit tehetünk a vírus ellen, bővebben a csütörtöki Ripost napilapban olvashatsz!