MANI

Be­je­len­tet­ték a ku­ta­tók: rákot okoz­hat­nak a ve­ze­ték nél­küli fül­hall­ga­tók

Az esz­kö­zök vi­szony­lag magas rá­dió­frek­ven­ciás su­gár­zást bo­csáj­ta­nak ki.
  • Szerző: Ripost

A tudósok egy része úgy véli, hogy a Bluetooth és a hozzá hasonló elektromágneses sugárzás egészségtelen. A téma nemrégiben a vezeték nélküli fülhallgatóknál jött elő újra, amiket azért tartanak veszélyesnek, mert viszonylag magas rádiófrekvenciás sugárzást bocsájtanak ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tudósok egy csoportja már alá is írt egy petíciót, amit eljuttattak az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO): a dokumentum kilenc pontot javasol arra, hogy a veszélyes elektromágneses sugárzás hatásait mérsékelni lehessen. Ezek között a terhes nők és gyerekek fokozott védelme, a sugárzásmentes helyszínek kialakítása és az emberek szélesebb körű tájékoztatása is szerepel.

Ugyanakkor a felhívással az a gond, hogy tényként közöl egy olyan állítást, amire egyelőre nincs teljesen biztos tudományos álláspont: az elektromágneses sugárzásra érzékenyebb emberek létezését. A nem ionizáló EMF (electromagnetic fields, elektromágneses mező) káros hatásairól egyelőre nincs semmilyen olyan kutatásunk, ami teljes biztonsággal állítaná, hogy káros az emberi szervezetre.

A petíciót azonban több mint negyven ország nagyjából 250 kutatója aláírta már, ezzel részben tiltakozva az olyan eszközök használata ellen, mint amilyen a vezeték nélküli fül- és fejhallgató, vagy a többi Bluetooth-szal működő technológia.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a “valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolta az EMF-et, ami néhány kutatás szerint okozhat még neurológiai rendellenességet és DNS-károsodást is - írja a 24.hu. Mindenesetre a témában több kutatásra lenne szükség, és könnyen lehet, hogy a nemzetközi irányelveket és szabályozásokat is át kellene írni. Egészen addig a petíciót aláíró kutatók azt javasolják, hogy óvatosan használjuk az ilyen eszközöket, és inkább válasszunk vezetékes fülhallgatót, ha tehetjük.