LEHÚZÁS

Be­fel­leg­zett az át­ve­rős ter­mék­be­mu­ta­tók­nak!

Mos­tan­tól sok­kal szi­go­rúbb sza­bá­lyok vo­nat­koz­nak az idős em­be­re­ket ócska áruk­kal és ko­moly pén­zek­kel át­verő csa­lókra.

Felszámolja a megtévesztő, a vásárlókat megkárosító, túlárazott termékek bemutatóit a Magyar Nemzeti Bank, összefogva a Gazdasági Versenyhivatallal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal. Az új jogszabályok már életbe is léptek, így például

nem lehet ajándéksorsolással csábítani a vevőket,

valamint hitelfelvételre ösztönözni őket a termékbemutatók során.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az új jogszabályváltozás viszont csak akkor működhet a gyakorlatban, ha a vásárlók kellőképpen körültekintőek ezeken a bemutatókon, így kiszűrhetik azt, ha nyilvánvaló átverésről van szó. Minden esetben meg kell fontolják, ténylegesen szükségük van-e az adott termékre, tájékozódniuk kell, máshol mennyibe kerül a termék, és ha ajándéksorsolás reklámját látják, hitelt kínálnak számukra, jelezzék a hatóságok felé.

Ennyi volt az átverős termékbemutatóknak? (Illusztráció)
Ennyi volt az átverős termékbemutatóknak? (Illusztráció)

A szigorúbb szabályozástól azt várják, hogy majd csökkenni fog a részvételi kedv, így kevesebb lesz a potenciálisan veszélyeztetett vásárlók száma is.

Legtöbbször az idősek esnek a csalók áldozatául (Illusztráció: MTI)
Legtöbbször az idősek esnek a csalók áldozatául (Illusztráció: MTI)
Fotó: MTI

A három ellenőrző intézmény a gyanús bemutatókkal kapcsolatos eljárásaik során folyamatosan együttműködnek, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a törvénymódosítások elérjék a kitűzött célokat, tehát a csalások megelőzését és a fogyasztók, főként az idősek védelmét.