RIPOSTER

Be­fa­gyott az or­szág és Eu­rópa, el­ké­pesztő, mi tart fe­lénk

Újra jön a nagy hó: 5-10 centi eshet or­szág­szerte. Rá­adá­sul a haj­nali -15 fokos hideg után sok­felé ónos eső ve­szé­lyez­teti a köz­le­ke­dést ma és hol­nap. A hő­mér­sék­let nap­pal sem megy 0 fok fölé. Egész Eu­ró­pát meg­bé­nítja a sark­vi­déki idő­já­rás!
  • Szerző: RIPOST

Ma a kemény fagy után megint fehér lesz a táj, ugyanis melegfront érte el hazánkat, ami havazást  hozott magával. Erős lesz a szél, sokfelé hófúvásra is számítani kell: az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki hat keleti megyére.

Fotó: Időkép

11 megyére ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést, ami az utakra fagyva nagy veszélyt jelent: napközben sem lesz ugyanis 0 fok feletti hőmérséklet. Már eddig is rengeteg volt a baleset az utakon, az elmúlt három napban 84 baleset volt 5 halálos áldozattal és 18 súlyos sérülttel – a következő napokban veszélyesek lehetnek az utak!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tegnap kemény fagy volt országszerte, volt, ahol hajnalban -15 fokot mértek , az előrejelzések szerint pedig az erősen fagyos éjjelt követően, délutánra -5 fok lesz a maximum keleten.  A Felvidéken ugyancsak hétfő hajnalban -19 fokot mértek.

Tragédiák és lavinaveszély a hegyekben

Egész Európa szenved a kegyetlen hidegről, Ausztriában és a bajor Alpokban méteres hó és lavinaveszély nehezíti a közlekedést. Voralberg tartományban két német síelő elhagyta a kijelölt pályát, amikor a lavina elsodorta őket. Mindkét esetben sikerült ugyan kiásni őket a hó alól, de újraéleszteni már nem tudták őket. Ugyanott vasárnap egy svájci snowboardos letért a pályáról, majd egy meredélyről fejjel előre a vastag hótakaróba csapódott, ahol meghalt. A bajor Alpok teljes területén fokozott a lavinaveszély.

Fotó: Facebook

Ausztriában Salzburg tartományban mintegy 12 ezer turistát zárt el a hó a Saalbach-Hinterglemm üdülőhelyen, ahol a hatóságok irányított robbantásokkal igyekeztek csökkenteni a lavinaveszélyt. Jellemzi a helyzetet, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, aki megszállott hódeszkás és egy Salzburg környéki szállodában volt barátnőjével pár napig, a sűrű hóesés miatt le kellett mondania látogatását az Osztrák Néppárt tartományi pártközpontjában.

Kétméteres hó Olaszországban

Az Olaszország középső részén található Capracotta település már korábban is bekerült a hírekbe, amikor hatalmas havazás sújtotta, most ismét az olasz lapok címlapján van. „A hóvastagságról eltérő adatokat olvasni az olasz oldalakon, 1 és 3 méter között bármilyen érték előfordul a többnapos havazás után, de talán a két méterhez közeli mennyiség egy jó átlagnak tűnik” – írta az Időkép. A település négy éve még Guinness rekordra is jelentkezett: 18 óra alatt 256 centiméter hó hullott.

Eközben a címlapon
Fotó: Facebook

Részlegesen áram nélkül maradt két Hargita megyei település, Lövéte és Homoródalmás, miután fák dőltek az elektromos huzalokra. A lavinaveszély is fokozott Romániában a Páring, Retyezát és Sureanu hegységekben, mivel az elmúlt napokban lerakódott hóréteg nem tapadt meg eléggé, és bármikor elkezdhet csúszni a völgyek irányába. Kérik a turistákat, maradjanak a biztonságos sportpályák közelében.

Fotó: Facebook

Hogy befagyhat-e idén a Balaton, és pontosan hol van riasztás mára és holnapra, megtudhatja a keddi Ripost napilapból!