RIPOSTER

Bu­da­pest­nek ezen a pont­ján 50 ezer fo­rintra bün­tet­nek, ha el­né­zed a táb­lát

Akadt olyan sza­bály­ta­lan­kodó autós, aki egy hét alatt 250 ezer fo­rint­nyi bün­te­tést sze­dett össze a meg­gon­do­lat­lan ka­nya­ro­dás­sal. A köz­te­rü­let-fel­ügye­let egyet­len hónap alatt 200 mil­lió fo­rin­tot kasszí­ro­zott itt!

Szentségelnek az autósok, azt mondják, újabb brutális pénzlehúzás áldozatai lettek!

Nem egyértelmű a tiltás, a villamosmegálló takarja az új táblát...
Nem egyértelmű a tiltás, a villamosmegálló takarja az új táblát...
Fotó: Keller Mátyás

A III. kerületi Szépvölgyi út-Bécsi út kereszteződésében évekig lehetett a hegyek felé jobbra kanyarodni. Ám ennek most vége. Aki mégis megteszi, ötvenezer forintot fizet! A a helyszínen nézte meg, mennyire egyértelmű a jelzés.

Röviden: nem teljesen. Még látszódik a felmart jobbra kanyarodást engedélyező felfestés. Nincs jó száz méterre előrejelezve, hogy megváltozott a forgalmi rend. Van ugyan egy sárgával keretezett tábla, ami mutatja, hogy a kötelező haladási irány az egyenes, de ezt az szúrja ki legkönnyebben, aki éppen pirosat kap. Aki messzebbről érkezik nagy svunggal, majdnem biztos, hogy nem látja a villamosmegállót jelző táblától ezt a figyelmeztetést. Márpedig jó páran voltak ilyenek. Az óbudai önkormányzat kamerát tett ki a kereszteződésbe, egy hónapig tesztelték a rendszert. Csak a próbaidő utolsó napján 599 felvétel készült a szabálytalankodókról!

Ezután máris éles lett a rendszer, aki kanyarodik, ötvenezer forintos csekket kap...

Fotó: Keller Mátyás

Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet 200 millió forintot gyűjtött be az ötvenezres tételekből! A szabálytalankodás ugyanis a kötelező haladási irány megszegésének minősül. Olyan is akadt, aki egy hét alatt öt darab bírságot szedett össze, azaz 250 ezer forintot kell majd fizetnie!

Ha kíváncsi vagy, miért alakították át a kereszteződés forgalmi rendjét, mit mond a szabálytalanul kanyarodó sofőr, s mit a Kreszprofesszor, keresd a hétfői napilapot az újságárusoknál! Ha hiszed, ha nem, van egy másik trükkös kereszteződés is... A napilapban erről is többet találsz!

Eközben a címlapon