KÜLFÖLD

Min­den­na­possá vált az erő­szak a bécsi is­ko­lák­ban

Míg 2014-ben még csak 24 erő­sza­kos bűn­cse­lek­mény tör­tént egy ta­ní­tási év alatt a bécsi is­ko­lák­ban, addig 2017-re ez a szám már 312-re nőtt. Az 1200 szá­za­lé­kos nö­ve­ke­dés­ben na­gyon ko­moly sze­re­pet ját­szik a 2015-ös mig­rá­ciós vál­ság is.
címkék:
  • Szerző: WM

Az Osztrák Néppárt egyik képviselője hivatalos megkeresést intézett az osztrák belügyminiszterhez, amiben a bécsi iskolákban tomboló erőszakokról tett fel kérdéseket. Herbert Kickl viszontválaszában elmondta, hogy az erőszakokat érintően 2014-hez képest tavaly 1200 százalékos növekedés történt az osztrák főváros iskoláiban. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 2017-ben 312 olyan támadás történt, amelyet vagy ököllel vagy késekkel követtek el, az összetűzés végén pedig orvosi beavatkozásra volt szükség. Az otthonról agressziót magukkal hozó diákok sokszor úgy látják, hogy egy-egy konfliktust úgy lehet legkönnyebben megoldani, ha fizikálisan vesznek elégtételt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az amerikai iskoláktól eltérően, Bécsben nem pisztolyokkal, hanem késekkel megy sok gyerek az osztályterembe.

A verekedések mellett egyre gyakoribbak a fenyegetések, kényszerítések és a szexuális jellegű bűncselekmények is a tanintézményekben. Bár kétségtelenül a fővárosban a legszembetűnőbb a növekedés, de a többi osztrák tartományban is erőszakosabbá váltak a tanulók.Felső-Ausztriában 17-ről 114-re, Stájerországban 18-ról 109-re, Alsó-Ausztriában 22-ről 77-re, Karintiában 12-ről 72-re, Tirolban 11-ről 64-re, Salzburgban 7-ről 54-re az iskolai verekedések vagy késelések miatt orvosi ellátásra szoruló diákok száma.

A néppárti politikus szerint semmilyen szinten nem szabad tolerálni az iskolai erőszakot. Megoldásként pedig azt javasolja, hogy a diákok számára megelőző programokat és erőszakellenes táborokat hozzanak létre.

Természetesen a tanintézményekben tapasztalható problémák sokrétűek. Sebastian Kurz osztrák kancellár korábban úgy fogalmazott, tarthatatlan, hogy az Ausztriában tanuló diákok egyharmada nem tud megfelelően németül.

címkék: