KÜLFÖLD

Köz­biz­ton­sági ri­a­dót fúj­tak a Lázár János lá­to­gatta bécsi ke­rü­let­ben

A Fa­vo­ri­ten nevű ke­rü­let­ben él a leg­több mig­ráns Bécs­ben. Egy friss rend­őr­ségi je­len­tés pedig azt mu­tatja, hogy a ke­rü­let­ben túl kevés a rendőr, ezért a szak­ér­tők biz­ton­sági ri­a­dót fúj­tak.
  • Szerző: WM

A kerületi rendőrség szakszervezeti vezetője, Josef Laschitz azt mondja, hogy 54 egyenruhás hiányzik csak ahhoz, hogy az alaplétszám meglegyen. A folyamatos túlórák és a kerületben tapasztalható feszültség miatt az állományban dolgozók közül sokan a kiégés szélén állnak. Az adatok azt mutatják, hogy az emberhiány miatt 60-100 órányi túlórát is kell vállalnia egy-egy rendőrnek havonta - írja a Kronen Zeitung.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A Favoriten kerület bűnügyi gócpontnak számít, ezért ide több rendőr is kellene.

Ennek ellenére például a hasonló lakosságszámmal és békésebb közhangulattal rendelkező Linznek majdnem kétszer annyi egyenruhása van. Bécs rendőrségi szóvivője úgy fogalmaz, hogy a 10. kerület a prioritásuk élén áll, ezért már tettek lépéseket, a rendőrök kiképzése azonban időbe telik. A szakszervezet azonban azt mondja: 

Ha nem lesz azonnali megoldás, akkor a kerület lakosainak biztonságát így szinte lehetetlen garantálni.

Mint ismert, két héttel ezelőtt ebben a kerületben készített videót Lázár János, aki akkor azt mondta, hogy az elmúlt években Favoriten arculata jelentősen megváltozott a migránsok miatt. Akkor a magyar és osztrák ellenzék támadta a minisztert, Sebastian Kurz kancellár azonban elismerte, hogy valóban vannak problémák, amelyekről beszélni kell.