KIAJOBB

Bo­rí­tott a fo­ci­ve­zér: óri­ási vál­to­zás fe­nye­get

Már nem so­káig szór­ják szá­mo­lat­la­nul a pénzt a sportág krő­zu­sai. Tény­leg kö­ze­leg a dús­gaz­dag klub­tu­laj­do­no­sok ural­ko­dá­sá­nak a vége?
  • Szerző: vav

Meg vannak számlálva az arab olajsejkek, orosz oligarchák, amerikai dollárpapák játékszereként feltört futballklubok napjai a labdarúgásban? A Bayern München elnöke, Uli Hoeness annak apropóján jövendölt így, hogy klubja szerdán a katariak pénzelte Paris Saint-Germain ellen játszik Bajnokok Ligája-rangadót.

Pont Hoeness mondja meg a magáét a pénzről?
Pont Hoeness mondja meg a magáét a pénzről?
Fotó: AFP
EZT OLVASTAD MÁR?

Márpedig a PSG több mint 400 millió eurót (124 milliárd forint) költött Neymarra és Mbappéra - miközben a német sztárklub a negyedéből erősített öt új játékossal. Hoeness vehemensen bírálta a focisták árának és fizetésének robbanásszerű növekedését.

Neymar és Mbappé vételárai felrobbantották a focipiacot
Neymar és Mbappé vételárai felrobbantották a focipiacot
Fotó: AFP

Szerinte egyesek féktelen költekezése teljes őrületet váltott ki a piacon. De nem jósol nagy jövőt ennek a folyamatnak:

Eljön az idő, amikor mindazok, akik most olyan sok pénzt szórnak ki, visszavesznek, mert a sportsikerek nem jönnek úgy, ahogy elképzelték

- idézte Hoenesst a Kicker.

Előbb-utóbb azt fogják mondani: most már túl sokat tettünk be, de nem értük el, amit el akartunk érni, úgyhogy tele van vele a hócipőm. És akkor jön el a mi időnk.

A Bayern-elnök szerint egyszerű a képlet: a dúsgazdag pénzeszsákok cserébe gyors sikert várnak el - márpedig a BL-t évente csak egy csapat nyerheti meg. Mellesleg erre a jelentős versenyhátrány ellenére is képesnek tartja a Bajorokat. A futballelitben tapasztalható folyamatokra pedig azt tartja a leghelyesebb válasznak, hogy a Bayern méregdrága sztárok helyett inkább az utánpótlás-nevelésébe fektet be.

Üdvözendő szavak, csak egy a baj: ne az euró-tízmilliókra rúgó adócsalási ügye miatt börtönviselt Hoeness mondta volna!

Eközben a címlapon