SZTÁRDZSÚSZ

Ké­szítsd el te is Bangó Mar­git több­fo­gá­sos hús­véti me­nü­jét!

A Kos­suth-díjas elő­adó­mű­vész be­járta az egész vi­lá­got, de iga­zán ott­hon, a csa­ládja kö­ré­ben érzi jól magát, il­letve a kony­há­ban.

Bangó Margit híresen jó szakácsnő, így aki vendégségbe érkezik hozzá, garantáltan nem távozik üres gyomorral.

Most húsvét alkalmából megosztotta a olvasóival azt a menüsort, amit családjával elkészítenek majd az ünnepi hétvégére.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Sulyok László

Húsvéti sonka és csülök, héjában sült fűszeres burgonyával

Hozzávalók:

1 kg burgonya

4 kg csülök

Eközben a címlapon

4 kg sonka

Elkészítés:

"A sonkát és a csülköt egy vízben puhára főzzük, babérlevelet és pár szem borsot teszünk hozzá. Amikor kész, betesszük a kemencébe vagy a sütőbe, és szép ropogósra pirítjuk. A burgonyát felnégyeljük, rozmaringgal és sóval ízesítjük, a tetejére két fej fokhagymát dobálunk,  a füstölt sonka és csülök zsírjával megöntözzük, és ezt is megsütjük."

A csülök és a sonka levét vétek kidobni, hiszen füstös íze csodálatosan dominálhat felhasználva. Bangó Margit erre rögtön két receptötletet is ad a olvasóinak!

Tejfölös-fokhagymás krumplileves

Hozzávalók:

5 liter füstölt alaplé 1 kg burgonya három evőkanál liszt a rántáshoz 1 doboz tejföl só bors paprika

Elkészítés:

"A füstölt lébe beletesszük a kockára vágott burgonyát, ezután rántást készítünk. Amikor a rántás enyhén pirul, akkor rádobálom a fokhagymát, majd belekeverem a levesbe. A végén tejfölt öntünk hozzá és ízlés szerint fűszerezzük."

Káposztás paszulyleves

Hozzávalók

5 liter füstölt alaplé fél kiló tarkabab 1 kiló savanyúkáposzta

Elkészítés

"A káposztás bableveshez fél kilónyi babot és egy kiló savanyú káposztát érdemes használni. Ez utóbbit átmossuk és összevagdossuk késsel. A füstölt lébe beletesszük a babot, és amikor a bab már félig megfőtt, beletesszük a káposztát is. Vékony rántást készítünk, és paradicsomlével felöntjük."

Bangó Margitot a konyhában is körülveszi a családja. Nem csoda, hiszen a család nőtagjai kiskoruktól kezdve megismerkedtek a főzés szeretetével. A feladatok így mindig megoszlanak.

"A húsvéti kalács az unokám, Tina reszortja, abból is készít bőven, hiszen nálunk gyűlik össze a szűkebb család. A nagyobbik dédunokám, Tinike is imád a konyhában sürgölődni, jó érzéke van a főzéshez, mindig szívesen segít bármiben" - mondta el Margit, aki már napokkal előre elkezdett készülődni az ünnepre.