TÉLI OLIMPIA

Balhé a téli olim­pián, ez már min­den­nek a leg­alja

Már megint egy orosz spor­toló... Érmet nyert Pjong­csang­ban sem­le­ges­ként, az öt­ka­ri­kás zászló alatt, mégis dop­pin­golt?
  • Szerző: vav

Orosz lapértesülések szerint pozitív eredményt hozott a vegyespárosban bronzérmet nyert orosz curlinges páros férfi tagjának, Alekszandr Kruselnyickijnek a doppingtesztje a pjongcsangi téli olimpián. A Szport-Ekszpressz szerint ez katasztrofális következményekkel járhat.

Kruselnyickij bronzérmet nyert párjával
Kruselnyickij bronzérmet nyert párjával
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy neve elhallgatását kérő forrás jelezte, hogy a sportoló mintájában meldonium nyomaira bukkantak. Egyelőre sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékesei, sem az orosz sportvezetők sem erősítették meg a hírt.

Az oroszok a hírek szerint az ügyben találkoznak majd a NOB illetékeseivel, s a felek csak a B próba eredményét követően (várhatóan hétfőn) nyilatkoznak az esetről.

Elvesztik a medáljukat?
Elvesztik a medáljukat?

Ha bebizonyosodik a doppingvétség, akkor az már csak azért is felháborító, mert a vádak szerint államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot. A tisztának bizonyult orosz versenyzőknek is csak semlegesként, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel, az ötkarikás zászló alatt engedélyezték az indulást. Most közülük bukott le Kruselnyickij?

Ezzel bukott le két éve Sarapova is
Ezzel bukott le két éve Sarapova is
Fotó: Twitter

A szovjet utódállamok sportolói körében népszerű, vérkeringést serkentő meldonium 2016 eleje óta szerepel a tiltólistán. Az ügy legnevesebb vesztese Marija Sarapova volt: a korábbi világelső teniszezőnőt is meldonium használata miatt tiltották el két évre. A svájci nemzetközi Sportdöntőbíróság később 15 hónapra mérsékelte a sztár büntetését.

Eközben a címlapon