INSIDER

Ba­lese­tes roncs­au­tók lep­ték el Bu­da­pes­tet

Meg­sza­po­rod­tak a fő­vá­ros­ban az olyan sé­rült jár­mű­vek, me­lye­ket egy-egy bal­eset után ha­gyott hátra a tu­laj­do­no­suk. Az ott fe­lej­tett ron­csok nem csak ve­szé­lye­sek, de a par­ko­ló­he­lyet is fog­lal­hat­ják. Ám azt ke­ve­sen tud­ják, hogy a tu­lajt nem védi a há­rom­szög a mi­ku­lás­cso­ma­gok­tól.
  • Szerző: Ripost

A főváros szinte összes kerületében bele lehet botlani olyan útszéli autóba, ami egy baleset miatt vált használhatatlanná. Ez egyrészt veszélyes, hiszen káros anyagok szivároghatnak a járműből, másrészt akadályozhatja a forgalmat, s a környékbeli lakosok elől is elveszi a parkolóhelyet a balesetes vagy éppen totálkáros kocsi. Az ügyben az autó tulajdonosa lenne az illetékes, neki kell gondoskodnia a mozgásképtelenné vált jármű elszállításáról, ám sokan inkább hátrahagyják a roncsukat.

Több, mint egy hónapja égett ki ez a BMW a ferencvárosi Ipar utcában
Több, mint egy hónapja égett ki ez a BMW a ferencvárosi Ipar utcában
Fotó: Keller Mátyás
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Roncsra is kerülhet mikuláscsomag

Bár a parkolási társaságok ellenőrei akár naponta többször is elmennek egy-egy ilyen roncs mellett, sokat ők sem tudnak tenni azon kívül, hogy elhelyeznek egy csinos mikuláscsomagot a törött autó szélvédőjére. Bár sokan azt hiszik, hogy a szélvédő mögé helyezett elakadási háromszöggel letudták a parkolási sarcokat, ez csak városi legenda. Mint a megtudta, a roncsok után is fizetni kell a parkolási díjat.

Ezt a Citroent is a Járókeő.hu-ra küldték be, lassan hónapok óta foglalja a helyet Óbudán
Ezt a Citroent is a Járókeő.hu-ra küldték be, lassan hónapok óta foglalja a helyet Óbudán

„Téves információ, hogy a roncsautóra nem vonatkoznak a büntetési szabályok. Az ellenőrök ugyanúgy ráteszik a büntetést a balesetes autókra, ahogy az ép kocsikra is, ha azok után nem fizették be a parkolási díjat. Ugyanakkor a parkolási társaság nem szállíthatja el az ilyen autókat” – tájékoztatta a -ot a terézvárosi Parkol-6 parkolási társaság.

Másfél hónap is lehet az elszállítás S hogy kinek a dolga a felelőtlen tulaj után eltüntetni a roncsot? Az elszállításról a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) gondoskodik.

Eközben a címlapon
A kiégett BMW-re már figyelmeztetést is tettek, hamarosan elszállítják
A kiégett BMW-re már figyelmeztetést is tettek, hamarosan elszállítják
Fotó: Keller Mátyás

„Egy-egy ilyen bejelentés után 30 napon belül helyszíni szemlét tartanak a szakembereink, s szükség esetén felhívást helyeznek el a kocsin. Onnantól a tulajdonosnak 10 napja van elvinni a roncsot, különben mi szállítjuk azt el egy telephelyre. Az elszállítás után megpróbáljuk elérni az autó tulajdonosát, illetve értesítjük a rendőrséget. Az elvitetett autókról a fori.hu/elszallitott-jarmuvek internetes oldalon kaphatnak felvilágosítást az érintettek” – közölte a -tal a hatóság sajtószolgálata. Az autót, vagy ami maradt belőle, 6 hónapig tárolják a kijelölt telephelyen, s ha addig nem jelentkezik érte a tulajdonosa, akkor árverésen adnak túl a járgány maradványain, vagy bezúzatják azt. A költségeket azonban így is, úgy is behajtják a tulajon.

Ezt a fotót a Járókelő.hu-ra érkezett panaszhoz csatolták
Ezt a fotót a Járókelő.hu-ra érkezett panaszhoz csatolták

Hiába a totálkár, nem éri meg ott hagyni Sokan némi matekozás után hagyják hátra a törött autójukat, mondván: drága mulatság az autómentő. Tény, hogy egy 20 kilométeres szállítás költsége Budapesten akár 30 ezer forint is lehet, amennyiért szerelőhöz vagy bontóba lehet vitetni a kocsit, a trehányság még többe kerülhet. A hátrahagyott autó miatti parkolási bírságok naponta több ezer forintra rúghatnak, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállíttatása 20 ezer forintot kóstál, a telephelyi tárolás pedig naponta további 1200 forintos kiadást jelent…