KIAJOBB

Ilyen jól si­ke­rült Babos Timi 10 éves ki­hí­vása

2009-ben még alig 16 éves ka­masz­lány­ként kezdte, most már két­sze­res fel­nőtt Grand Slam-győz­tes lehet.
  • Szerző: vav

Hódít az interneten a „10 éves kihívás”: boldog-boldogtalan közzéteszi a képeit arról, hogyan festett 2009-ben, és milyen lett mára. Teniszsztárunk, Babos Tímea esetében a fotók mellett az elmúlt évtized eredménysora is érdekes: az idén éppen tíz éve, kamaszlányként játszott első junior Grand Slam-döntője óta párosban világklasszissá érett. Holnap az ausztrál nyílt teniszbajnokság fináléjában sporttörténelmet írva, első magyarként megvédheti felnőtt bajnoki címét a legnagyobb tornák egyikén.

Ilyen volt Timi 16 évesen, a Roland Garros lány páros döntőjében
Ilyen volt Timi 16 évesen, a Roland Garros lány páros döntőjében
EZT OLVASTAD MÁR?

Babos 2009 júniusában, éppen hogy túl a 16. születésnapján játszotta pályafutása első Grand Slam-döntőjét: a brit Heather Watson oldalán döntő rövidítésben maradtak alul a Roland Garros lány párosversenyének döntőjében. Innen jutott el mára odáig, hogy 25 évesen, kétszeres világbajnokként Melbourne-ben már a címvédésért játszik a felnőttek női páros versenyében.

Nagyon várjuk a pénteket, az újabb Grand Slam-döntőt!

Természetesen készülök már a fináléra és már az azt követő versenyekre is"

– nyilatkozta Babos a honlapján.

Visszatérve a kezdetekhez: a következő év elején már a kanadai Gabriela Dabrowski párjaként is vereséget szenvedett az Australian Open fináléjában. 2010-ben aztán az amerikai Sloane Stephensszel már diadalmenet jött: győztek a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is (utóbbi döntő az ellenfél visszalépése miatt elmaradt, Babosék játék nélkül nyerték a trófeát).

Eközben a címlapon

Timi a következő szezonban, 17 évesen kezdte profi pályafutását. A felnőttek között is párosban és vegyes párosban aratta eddigi legnagyobb sikereit. Vegyesben előbb 2015-ben, az osztrák Alexander Peyával az angol, 2018-ban pedig az indiai Róhan Bóbannával az ausztrál nyílt teniszbajnokságon is a döntőben veszítettek.

Női párosban viszont tavaly végre megtört a jég egy győztes döntővel! Barátnőjével, a francia Kristina Mladenoviccsal 2014-ben és 2016-ban a wimbledoni füvön, 2018-ban a New York-i szőnyegen is a fináléban maradtak alul, de utóbbi évben az első Grand Slam-diadal is összejött a melbourne-i Australian Openen.

2019-ben már címvédésre készül a női párosban
2019-ben már címvédésre készül a női párosban

Ha magyar idő szerint holnap reggel a Samantha Stosur, Csang Suaj (ausztrál-kínai) páros ellen újra Baboséké lesz a trófea, Timi első magyar teniszezőként védi meg a címét a legtekintélyesebb tenisztornák egyikén.

Vetélytársból lett a párja Kiki

Jelenlegi párospartnere, Kristina Mladenovic egyben barátnője is Babos Tímeának. A két teniszezőnő – akik közül a francia csak négy nappal fiatalabb – gyerekkoruk óta jóban van egymással. Timi első, 2009-es párizsi junior Grand Slam-döntőjénél „Kiki” még a riválisai között volt, akkori párjával a negyeddöntőig jutott.