POLITIK

Orbán: Soros kam­pány­nyi­tót tar­tott Da­vo­s­ban

Soros György olyanná lett, mint egy igazi mig­ráns: min­den ha­tárt át­lé­pett - mondta Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök egy kér­désre az And­rej Babis cseh ügy­vivő mi­nisz­ter­el­nök­kel foly­ta­tott pén­teki bu­da­pesti tár­gya­lása utáni saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón. Arról is be­szélt, ta­nul­má­nyozni kell ma­gyar szem­pont­ból az ENSZ ké­szülő mig­rá­ciós egyez­mé­nyét.
  • Szerző: Ripost

A kormányfőt Soros György Davosban elhangzott szavairól kérdezték, amelyekre úgy reagált: Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani.

Az Echo TV feliratozta a Bloomberg hírügynökség erről készült videóját:

EZT OLVASTAD MÁR?

Soros arról beszélt, hogy a magyar kormányfő "nagyon sikeres a maffiaállam kiépítésében".

Orbán Viktor szerint azonban Soros Györy davosi beszéde egy "kampánynyitó" volt. Soros György bejelentette az igényét, hogy részt akar venni a magyar választási kampányban, és

hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon.  

A konfliktus mozgatórugója, hogy míg Magyarország meg akarja védeni a saját érdekeit, nem akar bevándorló-országgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorló-országgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorló-kontinenssé tenné Európát, mondta.

Ezt a harcot meg kell vívnunk

- jelentette ki.

Eközben a címlapon

Azt is mondta, hogy Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett.  A kormányfőt a sajtótájékoztatón kérdezték arról, elképzelhető-e, hogy Magyarország - hasonlóan az Egyesült Államokhoz - kilép az ENSZ migrációs egyezményét előkészítő tárgyalásokból. Orbán Viktor azt válaszolta: az ENSZ-főtitkár minapi írása hívta fel a figyelmet arra, hogy világszinten akarnak megfogalmazni olyan elveket és rendezési módokat a migráció kérdésével kapcsolatban, amelyek elfogadhatatlanok Magyarországnak. Tanulmányozni kell magyar szempontból a készülő dokumentumot, aztán kell dönteni, függetlenül az amerikaiak elhatározásától - közölte, hozzátéve: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában. Emellett V4-es konzultációt is szorgalmazott az ügyben.  

A miniszterelnök köszönetet mondott  a csehországi parlamenti választáson győztes cseh kollégájának, amiért a migránsválság és a nemzetközi támadások "kellős közepén" Prága határvédelmi erőket küldött a magyar-szerb határra. Arról is beszélt, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn a két ország között.

Andrej Babis elmondta: nagyon jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, a két ország sok európai kérdésben is hasonlóan gondolkodik. Kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét.

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner

- jelentette ki.

A cseh ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Magyarország ebben a kérdésben már példát mutatott, törvényes kereteken belül oldotta meg a problémát, bár sokan kritizálták -

mondta.

Az ENSZ-ben kezd erősödni a migráció támogatása, egy olyan javaslatcsomag készül, amely "kísértetiesen hasonlít Soros György tervére" – erről már a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Tuzson Bence kifejtette: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már évekkel ezelőtt is a migráció mellett érvelt. Ez most az ENSZ-ben "szintet lépett".Egy olyan csomagon dolgoznak, amelynek célja a migráció felerősítése a világban. Azt szorgalmazza, hogy az országok nyissák meg határaikat, bontsák le a jogi határzárakat, továbbá részesítsék előnyben azokat a szervezeteket, amelyek erősítik a migrációt - mondta.

Ez Magyarországnak, de Európának sem érdeke. Ez a folyamat egész Európa kultúráját fogja szétverni

- fogalmazott az államtitkár.

Tuzson nyomatékosította: abban a kérdésben, hogy Magyarország déli határán kerítés álljon, hogy megvédjék a magyar embereket, hogy Magyarország védje meg saját magát, "nem lehet kompromisszumot kötni, akárki akármilyen támadást indít az ország ellen".