INSIDER

Babaváró hitel: mindenki a 10 millióra hajt

Lázban égnek azok a párok, akik jogosultak a babaváró hitelre, mindenki kalkulál, számításba veszi a lehetőségeit. Eddig több mint háromezren nyújtották be igénylésüket, 1300 pár már meg is kapta az összeget.
  • Szerző: Ripost

Csak a bank360 oldalán több mint 13 ezer pár végezte el a babaváró hitel kalkulációját.

Itt az összes bank ajánlata megtalálható, aki már folyósítja a támogatott kölcsönt.

A legtöbb pár egyelőre abban biztos, hogy egy gyermeket szeretne, a bank360 oldalán az érdeklődők 74 százaléka az első születendő gyermek várható érkezését adta meg. 18 százalék tudja, mikorra tervezi a második babát, 8 százalék pedig a harmadik születendő gyermek érkezését is megtippelte.

A fiatalok azt tartják a legjobbnak, hogy amikor megszületik a baba, három évre felfüggesztik a törlesztést, így éppen abban az időszakban, amikor az édesanya – esetleg később az édesapa – otthon van a kicsivel és kevesebb a bevétel, nem kell törleszteni. Azok között, akik egy születendő gyermekkel kalkuláltak, vannak, akiknek már van gyermekük és a második, harmadik után vennék fel a babaváró hitelt, hiszen ebből a szempontból a július 1. után születendő utódok számítanak.

Érdekes, hogy sokan kalkulálnak gyerek nélkül is, valószínűleg azért, mert szeretnének tisztában lenni azzal, mire számíthatnak, ha elmarad a gyermekáldás. Ha a pár orvosi papírokkal igazolja, hogy önhibájukon kívül nem született gyermekük öt éven belül, akkor nem kell egy összegben visszafizetniük a kamattámogatást, ellenkező esetben viszont igen, és a hitel piaci kamatozásúvá válik.   

Mivel a bankok a házaspár nettó összjövedelmével számolnak, a kalkulációnál is ezt kell beírni. Olyanok is érdeklődnek a támogatott kölcsön iránt, akik egyelőre csak 70 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkeznek, de milliós jövedelműek is. A kalkulálók 20 százalékának a jövedelme 150 ezer forint alatt van, de minden második 250 ezres vagy annál nagyobb jövedelemmel számol, az átlag 269 ezer forint. Ha a párnak nincs más adóssága, ezzel megkapja az áhított tízmillió forintot. A legtöbben ugyanis a maximumot szeretnék kérni: a kalkulációk alapján az átlagos hitel, amit szeretnének felvenni, 9,1 millió forint. Jellemzően a kis jövedelműek kalkulálnak kevesebb hitellel.

És ezeket olvastad már?