RIPOSTER

Bőven van még fé­rő­hely, vár­ják a haj­lék­ta­la­no­kat a szál­lá­sokra

Ideje be­menni a haj­lék­ta­lan­szál­lókba, mert jön a fagy, és van elég hely! Aki haj­lék­ta­lant lát az utcán aludni, hívja a se­gítő szol­gá­la­tot! A Ri­post teg­nap is kör­be­járt, és sok alul­já­ró­ban lát­tunk az ut­cára ki­köl­tö­zött em­be­re­ket. Egy hó­napja, ok­tó­ber 15. óta a tör­vény sze­rint tilos az utcán élet­vi­tel­sze­rűen lakni.
  • Szerző: Ripost

Október 15. óta 931-gyel több ember ment be a hajléktalanellátó intézményekbe, mint korábban, miközben még jó idő volt. Ám jön a hidegfront, kemény hajnali fagyokkal, így ne aludjon senki az utcán, mert az életét kockáztatja!

Fotó: DFP

Plusz szálláshelyeket helyeztek üzembe

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Van elég férőhely a szállókon. Országosan 75 százalékos az intézmények kihasználtsága, Budapesten 72,5 százalék” – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, hozzátéve: férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak még el, ez a jövőben is így lesz, a kormány továbbra is biztosítani fogja a férőhelyeket a rászorulóknak. November 1-jétől plusz időszakos szálláshelyeket is üzembe helyeztek, és a krízisidőszakban tovább tudják bővíteni, a helyek számát.

Fotó: Keller Mátyás

Ha utcán alvót látunk, hívjuk a diszpécserszolgálatot

Ha látunk az utcán hajléktalant, hívjuk a diszpécserszolgálatot, akik tudnak intézkedni! Budapesten ez a szám a 338-4186, a vidéki számokat a www.diszpecserportal.hu/regionalis-diszpecserszolgalatok oldalon találjuk.

Október 15. óta létrehoztak egy olyan „első befogadóhelyet”, ahová 48 órára mindenkit be kell fogadni, függetlenül attól, milyen állapotban van, majd innen küldik tovább a többi intézménybe, ha javítottak az állapotán. A mentők is létrehoztak egy különleges egységet, a „gondoskodó csoportot”. Három régebbi, a mentésből már kivont autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás

Mint lapunk megírta, október 15-én szigorodtak a szabályok, azóta az egész országban tilos az utcán lakni. Ha egy hajléktalannal találkozik a rendőr, aki az utcán él, figyelmezteti. Akit 90 napon belül harmadszor is figyelmeztetnek, az ellen szabálysértési eljárást indítanak. A cél nem a büntetés, hanem az életek védelme: hogy senki ne fagyjon meg az utcán. Október 15-től november 6-ig 232 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök, és 8 hajléktalan ellen indult szabálysértési előkészítő eljárás – tudta meg a .

Fotó: Sulyok László

Tegnap is láttunk az utcán élő embereket

A tegnap körbejárt, és sok helyen láttunk Budapesten az utcára „költözött” hajléktalanokat. A következő napokban folyamatosan romlik az idő, minden hajnalban fagyni fog, sőt, vasárnap -6 fok lesz éjjel! Ráadásul már nappal is alig éri el a 10 fokot a hőmérséklet, így aki az utcán él, nem fog tudni átmelegedni. Így nem csak azért nem jó, ha valaki az utcán marad, mert tilos, hanem azért is, mert életveszélyes…

„Én is mondom mindenkinek, hogy menjen be a szállóra”

A megkérdezett két, szállón élő hajléktalant, akik azt mondták: sokan nem mernek bemenni a szállókba, mert félnek. Mint mondták, tényleg lenne min javítani, de ők arra biztatják a társaikat, hogy jöjjenek be.

„Én is mondom minden hajléktalantársamnak, hogy menjen be, mert jön a hideg, bent meg elég civilizáltak a körülmények. Engem trombózis miatt kezeltek itt, aztán kiengedtek, most az Aszódi utcai szálláson lakom. Szomorú a történetem: a mostohaapám kidobott, Tatáról jöttem fel Pestre hajléktalannak. Évek óta hol az egyik, hol a másik szálláson lakom. Végül is lehet itt élni, jobb, mint az utcán. Itt például elég kulturált a szoba, saját tusolója is van. Sokan azért nem mernek bejönni, mert félnek a tolvajoktól, meg az agresszívebb emberektől. Ezen még tényleg lenne mit javítani. De én azt mondom mindenkinek az utcán, hogy akkor is jöjjön be, mert jobb, mint kinn szétfagyni” – mesélte lapunknak Rác József.

Fotó: Keller Mátyás

Míg Józsefet trombózissal kezelték korábban, addig Krausz Imrét még mindig kezelik szív problémákkal a hajléktalanoknak fenntartott egészségügyi intézményben.

„Amíg tudtam, dolgoztam, de szívbeteg vagyok, ma már nem nagyon tudok. Most itt vagyok az egészségügyi ellátóban. Elég tiszta az egész, a szobának saját zuhanyzója van. Amúgy korábban a szállások, amikben voltam, azok is rendben voltak, elég jól el lehetett ott lakni. Sokan félnek az agresszívebb lakóktól, azért nem jönnek be, de én elég jól elboldogulok a szállásokon” – mondta el a -nak Krausz Imre.

Fotó: Keller Mátyás