KÜLFÖLD

Azon­nal me­ne­kí­tik az em­be­re­ket, a zagy­tá­rozó gátja ismét át­sza­kad­hat a bra­zil szak­ér­tők sze­rint

Több száz em­ber­nek kell el­hagy­nia az ott­ho­nát.
  • Szerző: Ripost

Újabb zagytározó térségéből evakuálta biztonsági okokból az embereket a Vale SA brazil bányászati vállalat szombaton, miután szakemberek attól tartanak, hogy további gátszakadások történhetnek a január végi, becslések szerint mintegy 300 ember halálával járó gátszakadás után.

Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A világ legnagyobb vasérckitermelő vállalata közölte, hogy az intézkedést szakértői vizsgálatokat követően foganatosították, az evakuáció mintegy kétszáz embert érint. Ez a zagytározó a Mar Azul vasércbányához tartozik, és a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban található, Nova Lima település térségében.

Február 8-án már mintegy 700 embert evakuáltak két másik brazíliai zagytározó környékéről. Ezek közül az egyik ugyancsak a Vale tulajdona, a cég Gongo Soco nevű bányájánál található, szintén Minas Geraisban. A bányavállalat tájékoztatása szerint 500 embert telepítettek ki a közeli Barao de Cocais településről, miután a Walm mérnöki szaktanácsadói szervezet közölte: a zagytározó nem rendelkezik a stabilitást igazoló tanúsítvánnyal.

A másik, Brumadinhotól mintegy 40 kilométerre fekvő zagytározót az ArcelorMittal kohászati cég működteti. Az ott veszélyeztetett 200 ember evakuációját maga a vállalat rendelte el a tározó közelében fekvő Itatiau településről, miután a konzultált a helyi hatóságokkal.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében január 25-én  történt katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént. A legutóbbi hivatalos, nem végleges adatok szerint eddig 166 ember holttestét találták meg, 147 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.

2015-ben a szintén a Minas Gerais államban fekvő Marianában a Vale és az angol-ausztrál BHP cég által közösen üzemeltetett zagytározó gátszakadása 19 emberéletet követelt, Brazília legsúlyosabb környezeti katasztrófáját idézve elő.

Eközben a címlapon