NÍNÓ

Azon­nal el­ve­szik a jog­sit, ha nem látja 20 mé­ter­ről a sofőr a táb­lát

Lé­pett a brit rend­őr­ség, ugyanis ren­ge­teg bal­eset tör­té­nik a szi­get­or­szág­ban a so­fő­rök lá­tás­prob­lé­mái miatt. Mos­tan­tól szi­go­rod­tak a sza­bá­lyok!
  • Szerző: Ripost

Nincs pénzbírság, nincs büntetőpont, hanem elveszi a jogosítványt a rendőr Nagy-Britanniában és Walesben is, ha látásproblémája van a sofőrnek. A BBC beszámolója szerint gyorsan és egyszerűen, a helyszínen le tudják tesztelni, hogy jó-e a szeme a vezetőnek: 20 méterre állítják a rendőrautótól, és ha nem tudja leolvasni a rendszámtáblát, minden egyéb vizsgálat nélkül bukja a vezetői engedélyét a sofőr. Ezek után újra lehet vizsgázni elméletből és gyakorlatból egyaránt.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nemrég egy idős bácsi a rendőrök szeme láttára fel akart hajtani az autópályára forgalommal szemben,mert nem látta rendesen a táblát és az útra felfestett, hatalmas „No entry”, azaz tilos felhajtani feliratot. Azonnal megállították, megcsinálták a 20 méteres látásvizsgálatot, és megbukott rajta a sofőr. A egy Angliában élő magyar fiataltól megtudta: ott nincs rendszeres látásvizsgálat, hanem a sofőrnek kell lejelenteni, ha az egészségi állapotában a vezetést is érintő változás állt be.

„Bízom benne, hogy az új szabályozásnak lesz visszatartó ereje és akinek rossz a látása, inkább elmegy szemészhez, mintsem a jogosítványát kockáztatná” – mondta a -nak Zoltán, aki öt éve él és vezet autót Nagy-Britanniában.