ÚTISÚGÓ

Az is­teni hús­véti sonka titka egy­sze­rűbb, mint hin­néd!

Ha már főz­tél hús­véti son­kát, most el­len­őriz­he­ted, hogy eddig jól csi­nál­tad-e, ha még nem, itt az ideje, hogy eze­ket az egy­szerű for­té­lyo­kat el­ta­nuld.
címkék:

Nyakunkon a Húsvétés az egyik legfontosabb kérdés a sonka minősége és elkészítése.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha kiválasztottuk a megfelelő nagyságú és minőségű sonkát, vegyünk elő egy olyan főzőedényt, amiben az kényelmesen el is fér. Tegyük az edénybe és annyi hideg vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük addig, míg a víz gyöngyözik.

Ezt a vizet leöntjük a sonkárólés új vizet öntünk rá, amibe már fűszereket is tehetünk: például egy 3 kg-os sonkához 15-20 szem egész bors, két közepes hagyma kettévágva, 5-10 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál majoránna szükséges. Lehet ugyanebben a lében főzni a füstölt kolbászt is, amit 10 cm-es darabokra vágunk. A sonka akkor van készen, amikor egy hosszú hústűvel beleszúrva az könnyen átmegy rajta. Ez mintegy 3 óra.

Amikor a sonka már puha, kitesszük egy tálra és hagyjuk kihűlni. Szeletelve, tormával és savanyúsággal tálaljuk. A sonkát benne hagyhatjuk a lében is, ha megfelelően hideg spájzunk van. Ilyenkor a lé tetejéről leszedjük a zsírt és a fűszereket. Az így kihűlt sonkának nem barnul meg a hús része. Ha a hűtés nem megfelelő, a lé könnyen megromolhat. Figyeljünk, hogy a zsír ne zárja el a gyors lehűlés lehetőségét - ajánlják a Sonkalovagok.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy a sonkát más főzze meg és tálalja fel neked új hagymával, retekkel, kaláccsal, tormával és főtt tojással, töltsétek az ünnepeket szállodában, ahol ünnepi programok is várnak rátok http://www.utisugo.hu/husvet/szallas.

címkék: