TREZOR

Az is­ko­lai bü­fék­ben is be­csen­get­nek: így tud spó­rolni a gye­rek!

A bü­fék­ben a világ összes zseb­pén­zét el lehet szórni, rá­adá­sul egész­ség­te­len dol­gokra. Mu­ta­tunk né­hány tip­pet, ami­vel rá­ve­he­ted cse­me­té­det a spó­ro­lásra!

1.    Egyezzünk meg vele az év elején, hogy mennyi lesz a zsebpénze és hogy azt milyen időközönként kapja meg. Minél kisebb, annál kevésbé tudja még beosztani, ezért az elején maximum egy heti zsebpénzt adjunk oda előre!

2.    Nézzük meg az iskolai büfé árait és kínálatát, aztán döntsük el, hogy a nassolnivalóra külön adunk-e valamennyi pénzt vagy az is a zsebpénzből menjen.

EZT OLVASTAD MÁR?
fotó: Thinkstock
fotó: Thinkstock

3.    Számoljuk át a gyerekkel, hogy az adott összegből mit és hányszor vásárolhat. Ha még kisebb, akkor elmondhatjuk, hogy például 300 forintból csak hétfőn és szerdán vehet egy csokit.

4.    Ha korábban elfogy a pénze, ne adjuk oda előre a következő apanázst! Ha éhes marad ebéd után, csomagoljunk neki szendvicset vagy gyümölcsöt, de ne édességet! Így fogja megtanulni, hogy mivel jár, ha túlköltekezik.

fotó: Pinterest
fotó: Pinterest

5.    Az előre megbeszélt zsebpénz akkor is adjuk oda, ha még nem költötte el az előző heti összeget! Így elkezdhet valami nagyobb dologra, például játékra is gyűjteni, amit aztán sokkal nagyobb becsben tart majd, hiszen a saját „keresményéből” vette!

A K&H Bank ebben a tanévben is meghirdeti a Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt kifejezetten általános iskolásoknak: a versenyre négy korosztályból lehet nevezni és év végén akár több tízezer forintos ajándékokat is nyerhetnek a gyerekek!

Eközben a címlapon