KÜLFÖLD

Az ISIS "posz­ter­lá­nyok" 15 évet kap­ná­nak, ha vissza­jön­né­nek Auszt­ri­ába

A 15 il­letve 16 éves lány 2014 áp­ri­li­sá­ban szö­kött el Bécs­ből Szí­ri­ába. Habár egy ideig ha­lál­hí­rü­ket kel­tet­ték, az oszt­rák biz­ton­sági szol­gá­lat úgy tudja, hogy élnek és vi­rul­nak.
címkék:
  • Szerző: SZM

Miután az unió 2015 óta képtelen volt akár csak egy jogi iránymutatást kiizzadni magából azokról az uniós polgárokról, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, most ahány ország, annyiféle megoldás születik.

Persze, a korábban Bécsben élő Samra Kesinovic és barátnője, Sabina Selimovic egyáltalán nem biztos, hogy haza akar jönni. Selimovic és Kesinovic boszniai menekültek gyermekei, akik az 1990-es években a balkáni háború idején menekültek Ausztriába.

A két lány csak 15 illetve 16 éves volt, amikor 2014 áprilisában Szíriába szöktek.Miután odaértek, Selimovic azt nyilatkozta egy francia magazinnak, hogy „Itt tényleg szabad vagyok. Tudom gyakorolni a vallásomat. Ezt Bécsben nem tudtam megtenni...”

Habár egy ideig halálhírüket keltették, az osztrák biztonsági szolgálat úgy tudja, hogy élnek és virulnak. Férjhez mentek az Iszlám Állam két harcosához és már gyermekeik is vannak.

Attól lettek híresek, hogy az ISIS különböző poszterein is szerepeltették őket, feltehetően azért, hogy ezzel kedvet csináljanak további európai lányok csatlakozásához. Íme:

Most Moussa Al-Hassan Diaw, a DERAD, egy osztrák deradikalizációs csoporttól azt mondta, hogy szerinte a lányok 15 év börtönt kapnának, ha visszatérnének Ausztriába és a gyermekeiket is őrizetbe vennék.

Eközben a címlapon

Forrás: Express

címkék: