HARCÉL

Az ISIS-által ki­kép­zett mig­rán­so­kat fog­tak el a ma­gyar ha­tá­ron

A férfit és egy nőt, akik egy­ér­tel­műen ter­ro­rista ki­kép­zést kap­tak a Közel- Ke­le­ten, Rösz­ké­nél tar­tóz­tatta le a TEK. Meg­pró­bál­tak be­jutni Eu­ró­pába.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unióba akart menedékesként bejutni az a nő és férfi, akiket a Terrorelhárítási Központ felderítői azonosítottak a röszkei tranzitzónában. A bíróság  letartóztatta a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított két embert. Az alapos gyanú szerint Irakban katonai kiképzést kaptak az Iszlám Állammal szövetséges terrorszervezetükben, amit anyagilag is támogattak.

A magát iráninak mondó nőt, illetve töröknek valló férfit terrorizmus finanszírozásával gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint, ha nincs a tranzitzóna, akkor a két külföldit az országon belül helyezték volna el, ahonnan 24 órán belül megszöknek.

A megalapozott gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben, illetve 2010-ben önkéntesen csatlakozott egy közelebbről meg nem nevezett szervezethez, amely a vonatkozó nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorszervezetnek minősül. A Magyar Idők értesülése szerint  az Iszlám Állammal (ISIS) együttműködő terrorszervezetről van szó.

A terrorszervezet tagjaként mindketten 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végeztek, katonai kiképzésben részesültek, és a terrorszervezet tevékenységét egyéb módon támogatták. Ez utóbbi azt jelenti, hogy anyagilag is támogatták a terrorszervezetüket,  nem zárható ki, hogy szervezett bűnözésből származó pénzekkel.

Van-e közük a párizsi merénylőhöz?

A francia–belga Salah Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal hazánkba érkező ISIS-terroristák közül tizenhármat(!) bizonyítottan Nyugat-Európába szállított. Ők három nyugat-európai terrortámadásban vettek részt Párizsban és Brüsszelben.

A merényletekben 130 személy vesztette életét, csak a Bataclan klubban 89 szórakozó fiatalt gyilkoltak meg, a sérültek száma megközelítette a négyszázat.

Eközben a címlapon
A belügyi szervek vizsgálják az új gyanúsítottak lehetséges magyarországi kapcsolatrendszerét, azt, hogy korábban ugyanabból a terrorszervezetből érkeztek-e Európába hasonló módon, mint a most elfogottak. A magyar hatóságok felvették a kapcsolatot nyugat-európai társszer­veikkel az ügy részleteinek tisztázása érdekében. Nem zárható ki, hogy a gyanúsítottak az ISIS szétverése után azért akartak beszökni az unióba, hogy újabb terrorcselekmények elkövetését segítsék elő.